Hírek

Elhunyt Mark Gustafson, Guillermo del Toro Pinokkiójának társrendezője

guillermo_del_toro_mark_gustafson

Február 1.-én, 64 éves korában szívroham következtében elhunyt Mark Gustafson, a Guillermo del Toro Pinokkiójáért Oscar díjat nyert rendező és animációs művész.

Még csak egy hónap telt el 2024-ből, de már jelentős veszteségek érték a filmművészetet és úgy tűnik most az animációs szakma veszítette el egyik oszlopos tagját. Habár del Toro neve szerepel a film címében, és az ő hatása és stílusa a tükröződik vissza a filmből, Mark Gustafson volt az, aki a legtöbb animációval kapcsolatos rendezői feladatot látta el a 2022-es netflixes Pinokkión. Személye, stílusa és tudása éppolyan szerepet játszott a film sikerében, mint del Toroé.

Az 1959. szeptember 19-én született Gustafson hosszú és ünnepelt animációs karriert futott be, amely az 1980-as években kezdődött a The House That Claymation Built-nél, amikor az animátor az ünnepelt Will Vinton stúdióban dolgozott. Gustafson munkái közt szerepelt a The Californian Raisin Show karaktereinek animálása, a Visszatérés Óz földjére gyurma animációs szekvenciái, a The PJs című Eddie Murphy stop-motion szitkom és még sok más. Mielőtt a Pinokkió társrendezője lett volna, Gustafson animációs rendezőként is dolgozott például Wes Anderson Oscar-díjra jelölt stop-motion Roald Dahl filmadaptációján, A fantasztikus Róka úron.

A hírt követő nap Guillermo del Toro a közösségi médiában osztotta meg gyászát és búcsúzott el egykori kollégájától és barátjától.

“Már azelőtt csodáltam Mark Gustafson-t, mielőtt találkoztam vele. A stop motion animáció oszlopos tagja volt – egy igazi művész. Együttérző, érzékeny és maróan szellemes ember. Egy legenda – és egy barát, aki inspirált és reményt adott a körülötte lévőknek. Tegnap elhunyt. Ma tiszteljük és hiányzik nekünk.”

“Egy Titanic méretű animációs örökséget hagy maga után, amely a Claymation eredetéhez nyúlik vissza, ami számtalan animátor karrierjét és mesterségét alakította. Elhagyja barátait és kollégáit, valamint egy történelmi filmográfiát. Imádságaimat és részvétemet küldöm szeretett feleségének, Jennifernek.”

“Azt mondják: “Sose találkozz a hőseiddel…” Nem értek egyet. Nem csalódhatsz abban, ha valaki emberi… Mindannyian azok vagyunk. Az éjfélkor két végén égetni a gyertyát az utómunkálatok során, vagy napi animációs forgatás a Zoomon keresztül COVID alatt, vagy a londoni mozi liftjében való rekedtség…
Olyan boldog vagyok, hogy megismerhettem Markot, az embert, mint a művészt. Mint mondtam, csodáltam őt, mielőtt találkoztam vele. Imádtam, hogy alkalmam volt megosztani vele időt és teret a csúcsok és a mélypontok idején is. Örökkön örökké.”

guillermo_del_toro_mark_gustafson2
1469876815

Gustafson a ShadowMachine stúdióval dolgozott egy Milepost 88 című animációs sorozaton, amelyet röviddel azután jelentettek be, hogy megnyerte Oscar díját.

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com