Hírek

Elhunyt Martin Landau, Oscar-díjas legenda

Újabb hollywoodi klasszis távozott az élők sorából. Landau 64 évet felölelő karrierje befejeződött.

Az amerikai színész munkássága elsősorban a tévésorozatokkal kezdődött. Rengeteg mellékszerepe volt, ám kiemelkedő alakításokat volt képes nyújtani. A Mission: Impossible sorozatverziójának Rollin Deanjével ellopta a főhősök elől a reflektorfényt, később pedig az Alfa holdbázis sci-fi széria egyértelmű vezéralakja lett John Koenig szerepében.

A filmek világában már igen hamar jellegzeteseket tudott alkotni,

mégpedig Alfred Hitchcock Észak-északnyugatjának egy kisebb, de emlékezetes mellékszerepében a meleg verőember, Leonardként. Három Oscar-jelölést tudhat magáénak, melyből egyet díjra is válthatott. Tim Burton Ed Wood című filmjében a magyar származású horrorszínészt Lugosi Bélát játszotta el meghökkentő hitelességgel. Emellett a Tucker, az autóbolondban és a Bűnök és vétkekben nyújtott alakításáért is esélyes volt az elismerésre.

A 21. században már kevesebb munkát vállalt el, de tavaly látható volt a magyar mozikban az Emlékezz! című drámában. Egy filmje még jelenleg az utómunka fázisában van. Landau 89 évesen halt meg kórházi komplikációkból kifolyólag.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com