Hírek

Elhunyt Martin Landau, Oscar-díjas legenda

Újabb hollywoodi klasszis távozott az élők sorából. Landau 64 évet felölelő karrierje befejeződött.

Az amerikai színész munkássága elsősorban a tévésorozatokkal kezdődött. Rengeteg mellékszerepe volt, ám kiemelkedő alakításokat volt képes nyújtani. A Mission: Impossible sorozatverziójának Rollin Deanjével ellopta a főhősök elől a reflektorfényt, később pedig az Alfa holdbázis sci-fi széria egyértelmű vezéralakja lett John Koenig szerepében.

A filmek világában már igen hamar jellegzeteseket tudott alkotni,

mégpedig Alfred Hitchcock Észak-északnyugatjának egy kisebb, de emlékezetes mellékszerepében a meleg verőember, Leonardként. Három Oscar-jelölést tudhat magáénak, melyből egyet díjra is válthatott. Tim Burton Ed Wood című filmjében a magyar származású horrorszínészt Lugosi Bélát játszotta el meghökkentő hitelességgel. Emellett a Tucker, az autóbolondban és a Bűnök és vétkekben nyújtott alakításáért is esélyes volt az elismerésre.

A 21. században már kevesebb munkát vállalt el, de tavaly látható volt a magyar mozikban az Emlékezz! című drámában. Egy filmje még jelenleg az utómunka fázisában van. Landau 89 évesen halt meg kórházi komplikációkból kifolyólag.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Ráadás és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek – az igényes blockbusterek mellett.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..