Hírek

Elhunyt Max von Sydow

65 éven át tartó pályafutása során rengeteg felejthetetlen alakítást nyújtott a színészlegenda, aki mögött elképesztően változatos, európai művészfilmeket és hollywoodi blockbusterket is felölelő karrier áll. Max von Sydow 90 évesen hunyt el.

A színész 1929. április 10-én született a svédországi Lundban. Már iskolás korában amatőr színitársulatot alapított néhány barátjával, majd 1948-tól a Királyi Drámaszínházban tanult. Az áttörés azonban 1955-ben érkezett, amikor Malmőbe költözött, és először találkozott Ingmar Bergmannal: olyan ikonikus alkotásaiban szerepelt, mint a Nap vége (1957), A hetedik pecsét (1957) és a Szűzforrás (1960).

Később hollywoodi szuperprodukciókban is szerepeket kapott, ám eleinte az amerikai felkéréseket visszautasította (őt akarták például 1962-ben, az első James Bond-film főszerepére). 1965-ben viszont már ő játszotta Jézust A világ legszebb történetében – innentől kezdve nem „csupán” a svédországi képernyőknek volt fontos alakja, de az amerikai mozivásznaknak is. A ’70-es évektől olyan klasszikusokban láthattuk, mint Az ördögűző, és A keselyű három napja (előbbiért Golden Globe-ra is jelölték). A ’80-as években többek között a Flash Gordonban (1980) és a Dűnében (1984) láthattuk, valamint szerepelt Woody Allen Hannah és nővérei c. filmjében is.

Max von Sydow legfontosabb erénye közé tartozott sokoldalúsága, amelynek köszönhetően semmilyen műfajtól nem határolódott el. Az európai művészfilmek után az amerikai filmpalettának is szerves részévé vált,

és még az elmúlt években is olyan szerepeket köszönhettünk neki, mint a rövid időre feltűnő Lor San Tekka karaktere a Star Wars: Az ébredő Erőben (20015), de ő volt a Háromszemű Holló a Trónok harcában, valamint Dr. Jeremiah Naehring a Viharszigetben (2010), sőt, még egy Simpson család-karakternek is hangját adta.

„Megtört szívvel és végtelen szomorúsággal jelentjük be, hogy 2020. március 8-án Max von Sydow elhunyt.” – közölte özvegye, Catherine von Sydow, megerősítve a Deadline-nak, hogy vasárnap a színészóriás eltávozott.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com