Hírek

Elhunyt Michael Gambon brit színész

Legtöbben a Harry Potter-filmek Dumbledore igazgatójaként ismerhették Michael Gambont, aki 82 éves korában távozott el közülünk.

„Megrendülten tudatjuk Sir Michael Gambon elvesztését. A szeretett férj és apa, Michael békésen halt meg a kórházban, felesége Anne és fia, Fergus mellett, tüdőgyulladás következtében” – áll a színész családjának közleményében.

A karakterszínész óriási életművet hagyott maga mögött, 150-t is meghaladó filmes és/vagy sorozatos szereppel és megannyi színházi alakítással. Gambon rengeteg történelmi figurát formált meg, köztük VII. Edvárd és VI. György királyokat, valamint Winston Churchillt is életre keltette. Emlékezetes szerepei voltak olyan bűnügyi filmekben, mint A bennfentes vagy a Torta, de ugyancsak intrikus figurákat játszott A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, valamint a Gosford Park című filmekben – hogy csak párat említsünk.

Gambon igazán humoros egyéniség volt, erről pályatársai is megemlékeztek, köztük Daniel Radcliffe is, akivel a Harry Potter-szérián dolgoztak együtt. „Michael Gambon volt az egyik legbriliánsabb, legkönnyedebb színész, akivel valaha is volt szerencsém együtt dolgozni, de hatalmas tehetsége ellenére a legjobban arra fogok emlékezni róla, hogy mennyire élvezte a munkáját” – nyilatkozta a sorozat címszereplőjét alakító sztár.

Michael Gambon ismertségét meghatározta a varázslófiúról szóró filmsorozat,

amelyben Albus Dumbledore-t, a Roxfort iskola nagytekintélyű és bölcs igazgatóját formálta meg. A színész Richard Harristől vette át a stafétát, aki a Harry Potter és az azkabani fogoly című harmadik epizód előtt hunyt el.

Eredményei közt 4 BAFTA-díj szerepel, de kétszer jelölték már Emmy-re, egyszer pedig Golden Globe-ra is. Egyik utolsó szerepe a 2019-es Judy című életrajzi film volt.

A filmvilág egyöntetűen gyászolja a színész elvesztését, a Harry Potter-filmek rajongóinak pedig újabb fájdalmas pont ez olyan színészek távozása után, mint Alan Rickman, Richard Griffiths, Helen McCrory vagy a tavaly elhunyt Robbie Coltrane.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!