Hírek

Elhunyt Michael Lonsdale francia színész

Meghalt Michael Lonsdale, akit többek között a James Bond főgonoszaként, A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhetnek a nézők.

Nyolcvankilenc éves korában eltávozott Michael Lonsdale francia színész, akit egyebek között az 1979-es Holdkelte című James Bond-film főgonoszaként, valamint A rózsa neveA sakál napja és a München című filmekből ismerhet a magyar közönség. Ügynöke, Olivier Loiseau szerint Lonsdale hétfőn hunyt el párizsi otthonában.

A művész a francia fővárosban látta meg a napvilágot 1931 májusában egy brit katonatiszt és egy francia asszony gyermekeként. Kisgyermekként kezdetben Guernsey szigetén, majd 1935-től Londonban nevelkedett. Később, a második világháború alatt, a marokkói Casablancában éltek.

Filmes pályafutása az 1950-es évek közepén kezdődött. Több mint hat évtizeden átívelő karrierje során Michael Lonsdale

kétszáznál is több angol és francia nyelvű szerepet játszott el televízióban, rádióban, színházban és a mozivásznon.

A honi filmrajongók felfedezhették őt az 1969-es Heves jeges című filmben a legendás Louis de Funès vagy épp az 1998-as Ronin című moziban Robert de Niro partnereként is.

Pályafutásának csúcspontjai közé tartozott a 2010-es Emberek és istenek című film egyik szerzetesének megformálása. A megtörtént eseményeken alapuló dráma hét francia szerzetesről szól, akiket meggyilkoltak, miután elrabolták őket a monostorukból 1996-ban Algériában a polgárháború idején. Alakításáért Lonsdale megkapta a César-díjat – az Oscar-díj francia megfelelőjét – a legjobb mellékszereplő kategóriában.

A James Bond-filmek kedvelői számára azonban elsősorban a Moonraker – Holdkelte főgonoszaként,

az emberiség elpusztítására törekvő Hugo Draxként vonult be a filmtörténelembe. Az 1979-es moziban Roger Moore játszotta a 007-es ügynököt.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com