Hírek

86 éves korában elhunyt Miloš Forman

86 éves évesen amerikai otthonában elhunyt a cseh származású Oscar-díjas rendező, Miloš Forman. A hírt menedzsere, Dennis Aspland erősítette meg. Felesége azt nyilatkozta, hogy békésen érte a halál családja és legközelebbi barátai körében.

Miloš Forman 1932-ben született egy cseh faluban, Császlóban. Szüleit megölték az auschwitzi koncentrációs táborban, így rokonoknál nőtt fel. A prágai Filmművészeti Egyetemen tanult, első filmje egy filmszatíra, a Fekete Péter (1964).  A cseh újhullám egyik kulcsfigurájává vált. Ebből a korszakból filmtörténetileg jelentős filmjei a Fekete Péteren kívül az Egy szöszi szerelme (1965) és a Tűz, van babám! (1967).

Milos Forman: Tűz van, babám! az Előhívás műsorán
Milos Forman: Tűz van, babám!

1967-ben a Paramount Pictures meghívta Amerikába, így elhagyta hazáját. A kezdeti nehézségek után Amerikában olyan kultuszfilmeket rendezett, mint a Száll a kakukk fészkére (1974), a Hair (1979) vagy az Ember a Holdon (1999). Ez már a sikeres korszaka, a Száll a kakukk fészkére című filmjét többek között 5 Oscar-díjjal jutalmazták, az Amadeust (1984) 8 Oscar-díjjal. Ám filmjei bárhol is készültek, rendre a társadalom és az ember viszonyáról szóltak. Ez utóbbihoz megértéssel fordult, míg az elnyomó rendszerek ellen erős kritikával szólalt fel, még ha azt humorba is ágyazta.

Az utolsó filmje a Goya kísértetei (2006), bár még ezután is feltűnt különböző filmekben (például 2011-ben a Beloved című filmben). Életében akadémiai munkát is végzett a Columbia Egyetemen. Háromszor házasodott, és összesen négy gyereke született. Személyében a filmtörténelem egy rendkívül fontos alakját tisztelhettük.

 

Címkék

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője.