Hírek

86 éves korában elhunyt Miloš Forman

86 éves évesen amerikai otthonában elhunyt a cseh származású Oscar-díjas rendező, Miloš Forman. A hírt menedzsere, Dennis Aspland erősítette meg. Felesége azt nyilatkozta, hogy békésen érte a halál családja és legközelebbi barátai körében.

Miloš Forman 1932-ben született egy cseh faluban, Császlóban. Szüleit megölték az auschwitzi koncentrációs táborban, így rokonoknál nőtt fel. A prágai Filmművészeti Egyetemen tanult, első filmje egy filmszatíra, a Fekete Péter (1964).  A cseh újhullám egyik kulcsfigurájává vált. Ebből a korszakból filmtörténetileg jelentős filmjei a Fekete Péteren kívül az Egy szöszi szerelme (1965) és a Tűz, van babám! (1967).

Milos Forman: Tűz van, babám! az Előhívás műsorán
Milos Forman: Tűz van, babám!

1967-ben a Paramount Pictures meghívta Amerikába, így elhagyta hazáját. A kezdeti nehézségek után Amerikában olyan kultuszfilmeket rendezett, mint a Száll a kakukk fészkére (1974), a Hair (1979) vagy az Ember a Holdon (1999). Ez már a sikeres korszaka, a Száll a kakukk fészkére című filmjét többek között 5 Oscar-díjjal jutalmazták, az Amadeust (1984) 8 Oscar-díjjal. Ám filmjei bárhol is készültek, rendre a társadalom és az ember viszonyáról szóltak. Ez utóbbihoz megértéssel fordult, míg az elnyomó rendszerek ellen erős kritikával szólalt fel, még ha azt humorba is ágyazta.

Az utolsó filmje a Goya kísértetei (2006), bár még ezután is feltűnt különböző filmekben (például 2011-ben a Beloved című filmben). Életében akadémiai munkát is végzett a Columbia Egyetemen. Háromszor házasodott, és összesen négy gyereke született. Személyében a filmtörténelem egy rendkívül fontos alakját tisztelhettük.

 

Címkék
Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya