Hírek

Elhunyt Morgan Spurlock, a Super Size Me rendezője

Morgan Spurlock, az Oscar-díjra jelölt Super Size Me dokumentumfilm rendezője rákos megbetegedés következtében 53 évesen elhunyt.

Morgan Spurlock halálát a testévére, Craig Spurlock tette közzé, aki egyben alkotótársa is volt. „Morgan nagyon sokat adott a művészetével, az ötleteivel és a nagylelkűségével. A halálával a világ elveszített egy igazi kreatív zsenit és egy különleges embert. Nagyon büszke vagyok, hogy együtt dolgozhattam vele.” – olvashatjuk nyilatkozatát a Variety oldalán.

Morgan Spurlock a Super Size Me című filmmel vált ismertté, amelyben egy elég durva kísérletet csinált végig.

30 napon keresztül kizárólag McDonald’s ételeket fogyasztott. A szabályai tartalmazták azt a kikötést is, hogy nem utasíthatta el a „szuper size” opciót, ha a vásárlás során felajánlották. A kísérlet végére Spurlock 25 kilót hízott, és depresszióban, májműködési zavarokban szenvedett.

A dokumentumfilmnek 2004-ben nagyon nagy hatása volt, nemcsak hogy leálltak „szuper size” opcióval az éttermekben, a nagy nézettségnek köszönhetően remek vitaindítóként és reflektálásra késztetőként funkcionált, még annak ellenére is, hogy idővel megkérdőjeleztek bizonyos állításokat, és Spurlock alkohol problémáira is fény derült.

A Super Size Me utáni 13 évben Spurlock további sikereket ért el.

Közel 70 dokumentumfilmet és televíziós sorozatot készített és rendezett. Projektjei többek között olyan témákkal foglalkoztak, mint az afganisztáni háború, a minimálbér és bevándorló munkaerő kérdése, a testmódosítás jelensége, az idősgondozás.

2017 decemberében, amikor a #MeToo mozgalom egyre nagyobb teret hódított, Spurlock hosszú bejegyzést írt a közösségi médiában, amelyben beismerte, hogy ő is a „probléma része”. Ezután már nem készített több filmet.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com