Hírek

Elhunyt Ned Beatty, a Hálózat és további 80 film sztárja

Ned-Beatty-Network

83 éves korában természetes okokból elhunyt Ned Beatty. Legismertebb filmszerepei a Hálózat, a Gyilkos túra, vagy a Superman voltak.

Ned Beatty-t álmában érte a halál vasárnap – írja a Deadline a színész menedzserére hivatkozva. Az Oscar-jelölt karakterszínész 83 éves volt.

Beatty 1937. július 6-án született a Kentucky állambéli Louisvile-ben. Színészi karrierjét 19 évesen kezdte, de tehetségét eleinte nem a kamerák előtt kamatoztatta. 10 évig játszott különböző darabokban Virginia, Kentucky és Indiana szerte. Első nagyjátékfilmje az 1972-es Gyilkos túra volt, amiben Jon Voight és Burt Reynolds mellett szerepelt.

Ned Beatty-t négy évvel később, 1976-ban Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó kategóriában a Hálózatban nyújtott alakításáért.

A díjat végül Jason Robards vihette haza Az elnök embereiért, amiben szintén szerepelt Beatty. Hosszú karrierje során Ned Beatty-t jelölték kétszer Emmy-re, először a Halálos véletlenért 1979-ben, majd tíz évvel később a Tom egyedül vág nekiért. Golden Globe-ra a Hallgasd a dalomat! mellékszerepéért jelölték 1992-ben és az MTV filmes díjára pedig a Toy Story harmadik részében Macó magformálásáért.

Filmben utoljára 2013-ban szerepelt. Karrierje során több, mint 160 mozi- és sorozatszerepet tudhatott magáénak. A nagyvásznon olyan filmekben szerepelt, mint a Nashville, Az elnök emberei, a Superman, a Meztelenek és bolondok, az Orvlövész, vagy Charlie Wilson háborúja. Sorozatszerepei közt van a M.A.S.H., a San Francisco utcáin, a Gyilkos sorok és az Alfred Hitchcock bemutatja.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com