Hírek

Elhunyt Oleg Tabakov orosz színész-rendező

Elhunyt életének 83. évében Oleg Tabakov orosz-szovjet színész-rendező, pedagógus, a Csehovról elnevezett Moszkvai Művészszínház (MHT) művészeti vezetője és igazgatója, a Tabakerka magánszínház alapítója.

Az MHT sajtóosztálya hétfőn közölte, hogy Oleg Pavlovics hosszan tartó betegség után halt meg. Tabakov számos rangos szovjet és orosz művészeti és színházi díj birtokosa volt. 1970 és 1976 között a Szovremennyik színházat is vezette.

Az alkotót hazájában a legnagyobbak között tartottak számon, mindvégig aktív maradt színházi színészként, több mint száz filmben szerepelt és nagyjából ugyanennyi darabot állított színpadra. Élete fő eredményének a színinövendékek oktatást tartotta.

Tabakov többször is rendezett Magyarországon és több hazai filmben is szerepet vállalt. Ő alakította Dimsic ezredest Szabó István Szembesítés című filmjében (2001), valamint Karvalics polgármestert Móricz Zsigmond Rokonok című regényének ugyancsak Szabó István rendezte filmváltozatában (2006).

A magyar közönség láthatta őt olyan klasszikussá vált szovjet alkotásokban is, mint a Háború és béke (1966), a Ragyogj, ragyogj, csillagom! (1969), A tavasz tizenhét pillanata (1973) és az Etűdök gépzongorára (1977).

Közéleti szerepet is vállalt, egyebek között művésztársaival együtt 2007-ben síkra szállt azért, hogy Moszkvában utcát nevezzenek el Raoul Wallenbergről és tavaly kifejezte szolidaritását az őrizetbe vett Kirill Szerebrennyikov sztárrendező iránt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com