Hírek

Elhunyt Peter Bogdanovich, a Papírhold és Az utolsó mozielőadás Oscar-díjra jelölt rendezője

A szerb származású rendező, színész és forgatókönyvíró 82 éves korában hunyt el Los Angelesben. A hírt lánya, Antonia Bogdanovich erősítette meg.

Peter Bogdanovich 1939. július 30-án született egy szerb zongorista és egy osztrák festő gyerekeként, akik fiuk születésének évében költöztek Európából a New York-i Kingstonba. Az ’50-es években Peter Bogdanovich színészetet tanult Stella Adlernél, akinek tanítványa volt több későbbi színészlegenda között Robert De Niro és Marlon Brando is. Bogdanovich a filmművészet és filmipar lényegében minden terepén kipróbálta magát a színészettől kezdve a rendezésen át az írásig, de a ’60-’70-es években például filmkritikusként is dolgozott.

Leginkább azonban mint rendező ismert: a ’70-es években készült filmjei, mint Az utolsó mozielőadás (1971), a Papírhold (1973), a Barbra Streisand főszereplésével készült Mi van, doki? (1972), az Ötcentes mozi (1976) és a Daisy Miller (1974), majd a ’80-as években az És mindenki nevetett vagy a Maszk (1985) megszilárdította a hírnevét a ’70-es évek új-hollywoodi rendezőinek legnagyobbjai között. Az utolsó mozielőadás hozta el számára talán a legnagyobb sikert, amelyért két Oscar-jelölést kapott: a legjobb rendező és legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában.

Bogdanovich-nak emellett legendás film -és sorozatszerepei is voltak: a Maffiózókban például ő alakította Dr. Melfi terapeutáját, de Tarantino Kill Bill-jében is szerepelt, valamint Orson Welles a Szél másik oldala című filmjében a rendezővel és John Huston-nal egyetemben.

Peter Bogdanovich vitathatatlanul a legnagyobb rendezőzsenik közé tartozott, akinek több filmklasszikust is köszönhetünk. Nyugodjék békében!

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com