Hírek

Elhunyt Raoul Coutard, a Kifulladásig operatőre

coutard2Elhunyt Raoul Coutard világhírű francia operatőr, aki a francia újhullám nagy rendezőivel dolgozott együtt, ő fényképezte Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmjét is, amelynek forgatókönyvét Francois Truffaut írta.

A 92 éves Coutard kedden halt meg a franciaországi Bayonne közelében – közölte a Variety.com francia híradásokra hivatkozva. Majdnem ötvenéves pályafutása alatt több mint 75 filmet forgatott, közük Godard-ral a Kifulladásig és a Moravia regényéből született A megvetés című drámát, Truffaut-val pedig a Lőj a zongoristára és a Jules és Jim című alkotásokat.

kifulladas

A Kifulladásig című film forgatásán

Az operatőr 1960-ban fekete-fehér filmre, kézi kamerával forgatta a Kifulladásig című filmet, amelynek főszerepét Jean-Paul Belmondo játszotta. De ő állt a kamera mögött a Tökéletes úriember, az Éli az életét, az Alphaville, a Külön banda, a Bolond Pierrot és a Keresztneve Carmen felvételeinél is. A hatvanas évek végén forgatta Truffaut-val A menyasszony feketében volt című filmet, majd Costa-Gavrasszal a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című produkciót. Rendezőként 1970-ben debütált a Hoa-Binh című alkotással, amely a vietnámi háború borzalmait idézte fel egy gyermek életén keresztül. A filmet Oscar-díjra jelölték, a cannes-i filmfesztiválon pedig a legjobb első film díját kapta. A Párizsban született Coutard harcolt az indokínai háborúban, és 11 évig élt Vietnamban mint szabadúszó fotós és háborús tudósító. Első operatőri munkáját Pierre Schoendoerffer La Passe du Diable című filmjében kapta 1958-ban. Mikor leszerződött, először azt hitte, jelenetfotósként számítanak rá. Operatőrként utolsó munkája 2001-ben Philippe Garrel Sauvage innocence című vígjátéka volt.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.