Hírek

Elhunyt Richard Donner, a Superman és a Halálos fegyver rendezője

Richard Donner, 1982 (fotó: Columbia Pictures/Everett Collection)
Richard Donner, 1982 (fotó: Columbia Pictures/Everett Collection)

A nagy hollywoodi rendező hétfőn hunyt el otthonában.

91 éves korában elhunyt Richard Donner, a hollywoodi blockbuster-korszak egyik nagy rendezője, a Superman és a Halálos fegyver alkotója. A rendező utolsó filmje a 2006-os 16 utca volt – írja a The Wrap.

Donner legnagyobb filmje (rendezőként) kétségtelenül az 1978-as Superman volt, Christopher Reeve főszereplésével: az első modern szuperhős-film, és a leghíresebb is (Burton Batmanje mellett) egészen a zsáner 2010 körüli robbanásáig. Emellett ő rendezte a hollywoodi akciófilmek (és zsarufilmek) egyik legismertebb darabját, az eredeti Halálos fegyvert (Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével), és a még három filmet számláló franchise többi darabját is.

Ő volt továbbá az executive producere annak a 2000-es X-Men filmnek, ami a maga idejében merészen komoly hangvételével a máig tartó mozifranchise-t elindította és előfutára volt a mostani szuperhős-film-aranykornak; az összes későbbi X-Men film elkészítésében is executive produceri szerepet vállalt, összesen 2,5 milliárd dollárnyi összbevételt elérve.

Donner további jelentősebb filmjei (rendezőként): Ómen (1976, ez a horror hozta meg számára a rendezői áttörést), Kincsvadászok (The Goonies, 1985), Sólyomasszony (Ladyhawke, 1985), Szellemes karácsony (Scrooged, 1988), Összeesküvés-elmélet (Conspiracy Theory, 1997).

Miközben egész Hollywood igyekszik a rendezőt méltatni, Steven Spielberg ezekkel a szavakkal búcsúzik tőle: „Dick olyan erős irányítást gyakorolt a filmjei fölött és oly zseniális volt oly sok műfajon át… A társaságában lenni olyan volt, mint együtt lenni a kedvenc edződdel, a legokosabb professzoroddal, a legtüzesebb motivátoroddal, a legkedvesebb barátoddal és legkitartóbb szövetségeseddel, és – természetesen –a legnagyobb Kincsvadásszal mind közül [„greatest Goonie”; a Kincsvadászokat – The Goonies – Spielberg írta]. Egészen gyermek volt. Csupa szív. Mindig. El se tudom hinni, hogy elment, de mély és szívből jövő nevetése örökre velem marad.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés