Hírek

Elhunyt Rip Torn, a Sötét zsaruk Z ügynöke

Rip Torn játszott színpadon, filmekben, és szinkronszínész is volt, a legtöbben a Sötét zsarukból vagy a The Larry Sanders Show-ból ismerik. 88 éves korában hunyt el.

Kedden Connecticutban, a családja körében érte a halál Rip Tornt – tudósít a Variety. A texasi születésű színész számos területen kipróbálta magát, rendre játszott filmvásznon és színházban is. 1931-ben született (anyai ágon unokatestvére a színész-énekesnő Sissy Spaceknek), tanult gazdálkodni és szolgált katonai rendőrként is. Első filmszerepe 1956-ban Elia Kazan Baby Dolljában volt.

New Yorkban beiratkozott Lee Strasberg színi iskolájába. 1960-ban Tony-díjra jelölték Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című színdarabjában nyújtott alakításáért, 1984-ben pedig Oscarra a Cross Creek című filmdrámáért. Elia Kazan, aki a Baby Dollban és a Williams-darabban is rendezte, nagy lehetőséget látott benne: az új Marlon Brandóként is el tudta képzelni. Többször dolgozott együtt a színésszel a színházon kívül is, például az Egy arc a tömegben című drámában.

The Larry Sanders Show/Men in Black

Rip Torn előszeretettel játszott drámai szerepeket, és számos városi dráma tragikus szereplőjeként csillogtatta meg tudását. 1963-ban elvette broadwayi kolléganőjét, Geraldine Page-et, akivel „bűbájos színházi párt” alkottak a The New York Times szerint. Filmes karrierje a hatvanas évek kezdetén indult be igazán olyan alkotásokkal, mint A Pork Chop-domb vagy a Királyok Királya.

Közel kétszáz filmben szerepelt, a színészkedés mellett szinkronhang is volt (őt hallhattuk például Zeuszként a Disney-féle Herkulesben), azonban világszerte a legismertebb szerepe valószínűleg a Sötét zsaruk Z ügynöke és a The Larry Sanders Show Arthurja. Utóbbiért 1996-ban Emmy-díjat is kapott.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..