Hírek

Elhunyt Roger Corman, a populáris mozi pápája

Roger Corman
Forrás: IMDb

Olyan rendezők pályáját segítette, mint Martin Scorsese vagy James Cameron és olyan színészek berobbanását hozta el mint Jack Nicholson vagy Robert de Niro. Roger Corman közel 60 éves pályafutása örök nyomot hagyott a filmkészítés világában. Az író-rendező-producer-színész 98 éves volt.

Közel 500 mozgóképes projektből vette ki a részét Roger Corman, ezek többségében producerként segédkezett, de több mint 50 film rendezése is a nevéhez fűződik. Sőt, sokszor a kamera másik oldalán is kipróbálta magát. Olyan filmekben találkozhattunk vele, mint A bárányok hallgatnak, a Philadelphia – Az érinthetetlen, az Apollo-13 vagy A mandzsúriai jelölt.

Noha alapvetően B-kategóriás alkotásokat rendezett, Roger Corman számos hollywoodi sztár karrierjét is beindította.

Jack Nicholson sokat dolgozott a rendezővel, többek között az azóta kultfilmmé váló Rémségek kicsiny boltjában is feltűnik a színész, valamint számos Edgar Allen Poe adaptációban is szerepelt. Az utazás című 1967-es drámának pedig a forgatókönyvét írta Nicholson, amely szintén segített, hogy Peter Fonda, Dennis Hopper és Bruce Dern karrierje felfusson.

Corman olyan további nagy nevekkel dolgozott még befutásuk előtt, mint Robert de Niro, William Shatner vagy Sandra Bullock. A javarészt szórakoztató ipari termékekként filmeket készítő Corman munkássága a szakmai sikereket sem kerülte mindig el: a szintén Peter Fonda és Bruce Dern szereplésével készült A vad angyalok például Arany Oroszlán-jelölésig jutott Velencében a 60-as évek végén.

De gazdag pályafutása során fiatal tehetséges rendezők útját is egyengette Corman. Több ízben is lehetőséget adott Martin Scorsese-nek, Francis Ford Coppolának és James Cameronnak is, aki egyszer még úgy is fogalmazott, hogy a Roger Corman filmes iskolában tanult.

2010-ben az Akadémia tiszteletbeli díjjal jutalmazta az alkotót, a filmes világ örökös gazdagítása kapcsán.

Roger Corman csütörtökön hunyt el, Hollywood pedig ismét gyászol.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com