Hírek

Elhunyt Ruggero Deodato, a Cannibal Holocaust rendezője

Az olasz Ruggero Deodato úttörője volt a found footage műfajának, és a horrorrendezők egy egész generációjára volt hatással.

Ruggero Deodato 1939. május 7-én született Olaszországban, és olyan rendezőknél tanulta ki a szakmát, mint a spagettiwesternekről ismert Sergio Corbucci, valamint a neorealizmus nagy alakja, Roberto Rossellini. Első filmjénél rögtön hiányzik is a rendezői kredit, ugyanis azt Antonio Margheritinek tulajdonítják – a Hercules, Prisoner of Evil (Ursus, il terrore dei kirghisi) című filmet az rendezte, akivel Tarantino a Becstelen brigantykban viccelődött. Deodato első valódi sikerére 1976-ig kellett várni: a Live Like a Cop, Die Like a Man (Uomini si nasce poliziotti si muore) kiváló felvezetés volt a rendező későbbi alkotásáig, ugyanis a zsarufilmet cenzúrázták egy igencsak szaftos jelenet miatt, amelyben egy szemgolyót nyomnak ki.

Már kísérletezett az emberevős témával leghírhedtebb filmje előtt is Az utolsó kannibál világgal, azonban az igazi hírnevet az 1980-as Cannibal Holocaust hozta meg számára. A film egy kudarcra ítélt expedíciót mutat be az Amazonas esőerdőjében, ahol egy amerikai stáb áldozatául esik egy kannibál törzsnek. A film grindhouse-siker lett, azonban brutalitásának hitelessége a hatóságok figyelmét is felkeltette. Először csupán az obszcenitás miatt tiltották be olyan országokban, mint az USA, az Egyesült Királyság, Ausztrália vagy Új-Zéland. Később azonban igen komoly fordulat következett be: Ruggero Deodatót Olaszországban gyilkossággal vádolták meg. Azzal gyanúsították, hogy a filmben látható, gyomorforgató halálesetek valóban megtörténtek. Ezt erősítette, hogy a „megölt” színészek a premier után egy évig nem szerepelhettek filmben, így eltűntek a nyilvánosság elől.

Deodato természetesen elmagyarázta a bíróságnak a trükkfelvételeket, valamint felkutatta színészeit is, így ejtették a vádat.

A rendező rengeteg horrorfilmet készített a későbbiekben, de semelyik sem tudott akkora siker lenni, mint botrányos alkotása, amely olyan művek számára volt hivatkozási alap, mint az Ideglelés, a REC vagy Eli Roth kannibálfilmje, a The Green Inferno. Deodatóhoz több mint 30 különböző projekt tartozik, utolsó rendezését 2019-ben mutatták be.

Halálhíréről rendezőkollégája és barátja, Sergio Martino tájékoztatta a sajtót.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com