Hírek

Elhunyt Sean Connery

90 éves korában meghalt Sir Sean Connery, Oscar-díjas skót színész, aki elsőként játszotta el James Bondot a mozivásznon.

A színész 1930. augusztus 25-én született Edinburgh-ban. Mielőtt megkapta volna a legendás titkosügynök szerepét, dolgozott segédmunkásként és modellként is, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez. Sokáig profi focista akart lenni, ám az 1950-es években eljött az első fordulópont az életében; eleinte színházban vállalt szerepeket, majd megkapta első, kisebb televíziós munkáit is.

1962-ben következett be az igazi áttörés: ekkor választották ki James Bond megformálására a Dr. No című filmben, amit aztán hat másik Bond-film követett – az Oroszországból szeretettel (1963), a Goldfinger (1964), a Tűzgolyó (1965), Csak kétszer élsz (1967), Gyémántok az örökkévalóságnak (1971), majd több mint egy évtized kihagyás után a Soha ne mondd, hogy soha (1983). Sokan máig Conneryt tartják a legjobb 007-es ügynöknek.

A Bond-filmek mellett rengeteg szerepet kapott, amelyekért több díjjal is kitüntették.

Ilyen volt az Aki legyőzte Al Caponét, amelyért Oscar -és Golden Globe-díjat nyert mint legjobb férfi mellékszereplő, a Rózsa nevében nyújtott alakításáért pedig BAFTA-díjjal tüntették ki. Emellett olyan filmekben szerepelt többek között, mint a Gyilkosság az Orient expresszen, az Aki király akart lenni, A nagy vonatrablás, az Időbanditák, a Hegylakó, az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag és a Vadászat a Vörös Októberre. Utolsó szerepe a 2003-as A szövetségben volt.

2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. Erre már pár évvel korábban sor került volna, azonban akkor még megtagadták tőle az elismerést, mivel Connery egész életében kiállt Skócia függetlenségéért. Végül 2000-ben skót népviseletben jelent meg a királyi palotában lovaggá ütése alkalmából.

Nyugodjék békében mindannyiunk kedvenc James Bondja!

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com