Hírek

Elhunyt Sidney Sheinberg

Lew Wasserman, Steven Spielberg, Sid Sheinberg, Kathleen Kennedy és Frank Marshall

Életének 84. évében elhunyt Sidney Sheinberg, Hollywood egyik legbefolyásosabb alakja, aki elindította Spielberg pályáját és naggyá tette a Universal Picturest.

Sidney Sheinberg csütörtökön hunyt el, halálhírét fia jelentett be az Instagramon. A 84 éves mágnás ügyvédként dolgozott és több mint 40 évig állt a Universal Pictures és az MCA Inc. élén. Ő adta az első tévéfilmet Steven Spielbergnek, hogy rendezze meg. Kettejük több évtizedes jó kapcsolata ekkor indult.

Sheinberg alatt olyan gigászi kasszasikerű filmek készültek el, mint az E.T., a Jurassic Park vagy a Cápa. De az ő szárnyai alatt jelent meg a Vissza a jövőbe és a Schindler listája is.

1935-ben született Texasban, majd a Columbia Egyetemen tanult New Yorkban jogot. Később a UCLA-n folytatta tanulmányait, illetve dolgozni kezdett a Revenue Productions cégnél. Ekkor vált egyértelművé számára, hogy a show business és a jog párosítását követi majd. Producerként 12 alkotás fűződik a nevéhez, de a Universal vezetőjeként több száz film megszületéséhez járult hozzá közvetetten.

Saját produkciós cége is volt (The Bubble Factory), valamint megannyi alapítvány vezetői csoportjában is helyett kapott.

Steven Spielberg máris kiadott egy közleményt, amelyben megemlékezik Sheinbergről, kiemelve, hogy mennyire jó embernek tartotta az alkotót, megköszönve neki a karrierje beindítását és a 25 éves szakmai és 50 éves baráti kapcsolatot.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés