Hírek

Elhunyt Sinkó László

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 75 éves korában elhunyt Sinkó László, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész – közölte Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala.

A színész, rendező, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja 1962-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Színházi pályafutását a debreceni Csokonai Színháznál kezdte, majd a Nemzeti Színház alkalmazásában dolgozott 16 éven át. Egy hosszabb időszakig az Új Színházban, illetve pár évet szabadúszóként tevékenykedett, hogy aztán 2003-ban visszatérjen a Nemzeti Színházba. Haláláig a színház művésze volt. Életében több, mint 130 színdarabban szerepelt.

Természetesen a színész nem csak a színpadon alkotott maradandót: Sinkó László több mint 50 filmben és sorozatban is szerepelt. Ő alakította a Szomszédok kultikus Szabó Károlyát, az ő hangján szólalt meg a Macskafogó filmek Grabovszkyja, és olyan neves külföldi színészekhez köthetjük a hangját, mint Anthony Hopkins, Jack Nicholson, Gene Hackman és Leslie Nielsen.

A sokszorosan díjazott és kitüntetett színművész távozása megrázta a magyar színházi és filmes világot. „Sinkó László színházi és filmszerepein keresztül egyaránt rengeteg szeretetet, örömet és szépséget adott a magyaroknak. A legnagyobbak közé tartozott, emléke örökké velünk marad.” – áll a Nemzeti Színház közleményében.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya