Hírek

Elhunyt Solténszky Tibor

soltenszky tibor Elhunyt Solténszky Tibor dramaturg, rendező és színpadi szerző hétfőn – közölte a Színházi Dramaturgok Céhe.

A szervezet közleménye szerint Solténszky Tibor a Színházi Dramaturgok Céhének olyan alapembere volt, aki széles műveltségéből, rádiórendezői gyakorlatából, alternatív csapatokat nevelő és őket rendező tehetségéből fakadó nagy tudásával, különleges empátiájával és szakértelmével mindenhol és mindenben segített pályatársainak.

Mint fogalmaznak, Solténszky Tibor rendelkezett azzal a ritka képességgel, hogy „meg tudta állapítani egy-egy drámai szövegről, hogy milyen színpadi minőség rejtőzik benne”. Kulcsszerepet vállalt a céh legfontosabb éves rendezvénye, a Nyílt Fórum szervezésében is.

Solténszky Tibor 1953-ban született, egyetemi tanulmányait a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán kezdte, majd a Paál István vezette Szegedi Egyetemi Színpad színésze, később diák-vezetője lett; tanult Józef Szajna híres Stúdió Színházában, valamint Jerzy Grotowski Laboratórium Színházában is.

1982-től a Rádiószínház dramaturgja, majd 2003-tól annak megszűnéséig vezetője volt. Rádiós művészeti tevékenysége mellett számtalan újságírói területen volt aktív, miközben színházaknál is dolgozott dramaturgként, rendezőként. A 1990-es években több verslemez szerkesztő-rendezője volt. Számos drámai művet írt és adaptált színpadra, rádióra.

Az elmúlt két évtizedben több oktatási projektet, szakmai tábort és műhelyt vezetett, oktatott más intézmények mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem média szakán, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskolában is.

Solténszky Tibort a felvidéki színjátszó képzés beindítójaként és rendszeres tanáraként is ismerték, emellett Észtországban, Szlovákiában, Romániában, Horvátországban a King Baudouin Alapítvány és az Európai Kulturális Alapítvány megbízásából vezetett szakmai tréningeket.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com