Hírek

Elhunyt Stanley Donen, az Ének az esőben rendezője

94 éves korában elhunyt Stanley Donen, az Ének az esőben és sok más, Hollywood aranykorát idéző filmek rendezője. 

Stanley Donen zsidó családban született Columbia államban. Először egy 8 mm-es kamerával forgatott. A legelső igazán meghatározó filmélménye egy 1933-as musical, a Flying Down to Rio volt Fred Astaire-rel és Ginger Rogersszel. Édesanyja biztatására New Yorkba költözött, és igen hamar sikeres táncos, koreográfus és filmrendező vált belőle.

A ’40-es években még inkább koreográfusként dolgozott Hollywoodban, majd 1949-ben megrendezte első filmjét, az Egy nap New Yorkbant. Ezután a siker már nem kerülhette el, 1952-ben A szerelem jobb mint valaha című filmjében színészként és rendezőként is közreműködött. 1952-ben pedig megrendezte a legendássá vált Ének az esőbent.

Az Ének az esőben pedig minden idők egyik legnépszerűbb filmjévé vált.

Az Ének az esőben forgatókönyvírói Adolph Green és Betty Comden, a főszerepben pedig Gene Kelly, Debbie Reynolds és Jean Hagen tündököltek. Jean Hagen Oscar-díj jelölést kapott legjobb női mellékszereplő kategóriában, Lennie Hayton pedig a legjobb filmzene kategóriában.

További sikeres filmek rendezése után Stanley Donen önálló rendezővé és producerré vált. Ekkor volt olyan filmeket is lehetősége elkészíteni, mint az 1958-as Indiszkrét Ingrid Bergmannal. Az utolsó mozifilmje a Riói románc 1984-ben már nem lett olyan sikeres.

1997-es Oscaron Stanley Donen életműdíjat kapott. A díjat átadó Martin Scorsese ezekkel a szavakkal konferálta fel a díjat:

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magányos fiú Dél-Karolinában, akit lenyűgözött a mozi varázsa: a cowboyok, a komédiások és a filmbeli szörnyek. És ekkor ez a fiú megnézte élete első musicaljét, a Flying Down to Rio című filmet.”

Innen pedig ismerjük a történetet, vagyis a filmeket, amelyeket Stanley Donen rendezett, amelyek valódi örökzöldekké váltak. Jó táncolást továbbra is, Stanley Donen!

 

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE-n végzett Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakon. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Nagyítás rovatot vezeti. kellermirella@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..