Hírek

Elhunyt Stephen Sondheim, Broadway-legenda, a West Side Story dalszövegírója

91 éves korában meghalt Stephen Sondheim, amerikai zeneszerző, a Broadway meghatározó alakja, számos híres musical szerzője.


Hirdetés

Gyászol az amerikai zenés színházi szakma: a 20. század egyik legjelentősebb musical szerzőjét vesztette el. Stephen Sondheim legendás alak volt a Broadway berkeiben, karrierje több, mint négy évtizedet ívelt át. Számos világhírű darabot írt, köztük van a Sweeney Todd: a Fleet Street démoni borbélya, a Vadregény (Into The Woods) és az Egy nyári éj mosolya (A Little Night Music). Ezenfelül ő szerezte a Leonard Bernstein által komponált West Side Story dalszövegeit is.

Sondheim több darabját is megfilmesítették az évek során:

a legismertebb talán a Johnny Depp és Helena Bonham Carter főszereplésével készült Sweeney Todd, amit Tim Burton rendezett. A Vadregény 2014-ben bemutatott filmes változatában pedig többek között Meryl Streep, Anna Kendrick és Emily Blunt mutatják be énektudásukat. A Stephen Spielberg-féle West Side Story adaptáció decemberben kerül mozikba, benne az eredeti Sondheim dalszövegek hangzanak majd el. Illetve a két hete Netflixen debütált tick, tick…BOOM! musicalben is hallhatjuk Sondheimet, amiben egyébként Bradley Whitford játssza az ikonikus zeneszerzőt.

Több színész és Broadway-előadó is megemlékezett Sondheim munkásságáról. Anna Kendrick lesújtó veszteségnek nevezte halálát és karrierje csúcspontjának nyilvánította, hogy előadhatta a zeneszerző alkotásait. Jake Gyllenhaal, aki Sondheim Sunday in the Park with George című darabjában szerepelt, Instagramon búcsúzott tőle. Twitteren többek közt Hugh Jackman, Idina Menzel és Barbra Streisand nyilvánított részvétet.

Sondheim kivételes tehetségével beírta magát az amerikai előadóiparba. Munkássága során összesen kilenc Tony-díjat sepert be, ezzel a legtöbbet díjazott zeneszerzővé vált. Nyolc Grammy-díjjal, Pulitzer-díjjal és egy Oscar-díjjal büszkélkedhetett, amit a Dick Tracy című filmben elhangzó Sooner or Later (I Always Get My Man) című dala érdemelt ki, amit Madonna énekelt el.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.