Hírek

Elhunyt Szomjas György rendező

Szomjas György. Fotó: Stekovics Gáspár; Wikimedia Commons

Nyolcvanegy éves korában távozott a Talpuk alatt fütyül a szél, a Falfúró, a Roncsfilm és a Kopaszkutya rendezője.

Életének 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendező – tette közzé a család kérésére a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön este.

A Balázs Béla-, Kiváló művész- és Kossuth-díjas rendező április 7-én otthonában, szerettei körében hunyt el. Szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

Szomjas György nagy sikerű filmjeivel – Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek, Kopaszkutya, Falfúró, Könnyű vér, Roncsfilm, Csókkal és körömmel, Gengszterfilm, Vagabond – műfajt teremtett Magyarországon, írja a Magyar Filmművészek Szövetsége közleménye. Megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének, a kezdetektől fogva részt vett benne és hitelesen közvetítette a nézők felé.

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten. Először a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát végezte el. 1969 és 1974 között a Balázs Béla Stúdió (BBS) vezetőségének tagjaként dolgozott, a szociológiai filmprogram egyik kezdeményezője volt. Ezalatt rövidfilmeket készített és asszisztensként tevékenykedett. 1995 óta a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, 1999-től az Európai Filmakadémia tagja volt.

Ironikus hangvételű, könnyen érthető, szellemes párbeszédekkel tűzdelt filmjei – mély tartalmuk és igen kemény, komoly mondandójuk ellenére – mindig nagy közönségsikert arattak. A magyar prolivilágról szóló rockfilmje, a Kopaszkutya az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb alkotása.

Több elismeréssel és kitüntetéssel jutalmazták: A filmszemle díja (1984, 1986, 1990, 1993, 1995), brüsszeli Aranykor-díj (1985), Balázs Béla-díj (1986), a filmkritikusok díja (1987, 1989), a filmkritikusok B. Nagy László-díja (1993), 1996-ban megkapta a kiváló művészi címet. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki következetes és folyamatos, magas művészi színvonalon elkészített hiánypótló, közönségsikert arató játékfilmjeiért, a művészeti közéletben betöltött tevékenységéért.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés