Hírek

75 éves korában elhunyt Tom Wilkinson

Tom Wilkinson, kétszeres Oscar-jelölt angol színész karizmatikus jelenség volt a vásznon. A brit filmgyártás egyik kortárs nagyágyúja hagyott itt minket.

A BBC számolt be a színész haláláról, aki váratlanul hunyt el családja körében.

Wilkinson karrierje során hat BAFTA-jelölést zsebelt be, ebből az 1997-es Alul semmi című filmért meg is nyert egyet. Benjamin Franklin eljátszásáért Emmy-vel jutalmazták a John Adams minisorozat apropóján. Két Oscar-jelölését A hálószobában főszerepéért és a Michael Clayton mellékszerepéért kapta. Utóbbiban filmbéli partnere, George Clooney így méltatta kollégáját:

„Ő volt az elegancia megtestesítője, és mindannyiunknak nagyon fog hiányozni.”

Pályája során rendre megtalálták az olyan kosztümös alkotások, mint az Értelem és érzelem Ang Lee rendezésében vagy a Szerelmes Shakespeare, de rendre játszott említésre méltó rosszfiúkat is. Guy Ritchie Spílerjében vagy a Csúcsformában című Jackie Chan akciófilmben szintén a hősök ellenlábasa volt, de talán Christopher Nolan Batman: Kezdődik!-jének maffiavezéreként, Carmine Falcone-ként vált ikonikussá egy generáció számára.

Olyan rendezőkkel dolgozott együtt hosszú életművében, mint Michel Gondry (Egy makulátlan elme örök ragyogása), Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel), Roland Emmerich (A hazafi), Ava DuVernay (Selma), Gore Verbinski (A magányos lovas), Roman Polanski (Szellemíró), Scott Derrickson (Ördögűzés Emily Rose üdvéért) vagy Woody Allen (Kasszandra álma).

Az Encyclopedia of British Film olyan karakterszínészként írja le Tom Wilkinsont, aki tehetsége segítségével különösen hitelesen képes közvetíteni az általa játszott figurák belső fájdalmát.

Egyik utolsó szerepe az Alul semmi sorozatverziója volt, amelyben visszatért Geraldként. Ezen kívül érkezik a Bone in the Throat című film, amelyben még egy alkalommal láthatjuk a színészt Vanessa Kirby és John Hannah oldalán.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com