Hírek

Elhunyt Toots Thielemans legendás belga szájharmonikás


hqdefaultÉletének 94. évében hétfő reggel elhunyt Toots Thielemans legendás belga szájharmonikás – jelentette be Veerle Van de Poel, a zenész menedzsere.

Az ügynök tájékoztatása szerint ügyfelét álmában érte a halál. Thielemanst már egy hónapja kórházban ápolták egy baleset miatt, amelyben eltörte a vállát. A dzsesszmuzsikust meg kellett műteni, állapota azonban jelentősen romlott az operáció után. A “harmonika királyát” lakóhelyén, a vallóniai La Hulpe településen fogják eltemetni. A halálhír bejelentését követően számos magas rangú belga politikus kifejezte együttérzését. “Elveszítettünk egy hatalmas zenészt, egy melegszívű embert. Részvétem Toots Thielemans családjának és barátainak” – írta Charles Michel belga kormányfő a Twitteren. Elio Di Rupo volt belga miniszterelnök szerint Toots Thielemans volt a “világ egyik legnagyszerűbb harmonikása, kivételes személyiség volt zeneileg és emberileg egyaránt”.

jean_de_florette

A zenész két évvel ezelőtt jelentette be visszavonulását, miután egészségi problémák miatt három hónapon belül két koncertjét is lemondani kényszerült. A jellegzetes szarukeretes szemüveget viselő művész tette szalonképessé a szájharmonikát a dzsesszzenében. Sokáig Amerikában élt, ahol olyan nagy sztárokkal lépett fel, mint Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Bill Evans és Quincy Jones. Szájharmonikájának hangja feltűnt olyan hollywoodi klasszikusokban, mint az Éjféli cowboy vagy A Paradicsom… (Jean de Florette) című 1986-os francia-svájci-olasz filmdrámában. Legnagyobb sikere a Bluesette című mű, amelyet 1962-ben szerzett, de az évek során újból és újból átírt. A brüsszeli születésű Thielemanst II. Albert király 2001-ben nemesi rangra emelte, a zenész a bárói cím viselésére volt jogosult.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés