Hírek

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze

Forrás: MTI Fotó/ Kollányi Péter

85 évesen eltávozott Tordy Géza, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész – adta hírül a Nemzeti Színház.

Eredetileg magasépítésznek készült, de 16 évesen belevágott a színészetbe, és 18 éves kora óta játszott színházakban. Szegeden, valamint Budapesten, a Vígszínház és a Madách Színház társulatának is tagja volt, emellett éveken át tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Tordy Géza főrendező volt a Veszprémen található Petőfi Színházban, 1995 és 2012 közt pedig a Budapesti Kamaraszínházban.

1991-ben Kossuth-díjban részesült, 2008-ban pedig a Nemzet Színészévé választották.

A színpadi szerepei, művészeti vezetői és főrendezői munkái mellett a filmvásznon, televíziók képernyőjén is híres volt Tordy Géza munkássága. Egyik legfőbb „mesterének” Várkonyi Zoltánt tartotta, akivel A kőszívű ember fiai, a Kárpáthy Zoltán és az Egri csillagok adaptációját is összehozták. A legnagyobb magyar rendezőkkel dolgozhatott együtt, mint például Fábri Zoltán (Húsz óra), Sára Sándor (80 huszár), és Makk Károly (Fűre lépni szabad).

Temérdek televíziós vagy filmszerep köthető a nevéhez, és akkor még nem említettük szinkronszerepeit is: utánozhatatlan orgánuma 1000 közül is felismerhető. Nem véletlenül szinkronizálta ő az Árpád vezért játszó Franco Nerót a Honfoglalásban, de gyakori magyar hangja volt Anthony Hopkinsnak, Jack Nicholsonnak, Max von Sydownak, James Caannak, Marlon Brandónak, Burt Reynoldsnak, Gene Hackmannek és Richard Dreyfussnak. Utolsó filmszerepe a Hadik Károlyi tábornoka volt.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com