Hírek

Elhunyt Udvardy Anna, a Mindenki producere

Udvardy Anna 50 évet töltött el a filmszakmában, dokumentum- és tévéfilmek fűződnek a nevéhez, valamit az Oscar-díjas Mindenki. Hetvenéves korában hunyt el.

Hetvenéves korában, hosszú betegség után elhunyt Udvardy Anna filmproducer május 23-án. Halálhírét fia, Kis András János közölte a filmproducer személyes Facebook-oldalán. „Az elmúlt pár év az egyik legszebb időszak volt az életében, szakmai szempontból, rengeteg munkával olyan magasságokra tört, amelyet el sem tudott képzelni. 50 évet töltött el a filmszakmában, ami az élete volt. Voltak örömteli időszakok, és nagy csalódások is, még ha sok ember nem is akart tudomást venni a sikereiről, édesanyám a mai napig az egyetlen Oscar-díjas producer, egyike annak a 9 nőnek, akik elnyerték a szobrot 2017-ben” – fogalmaz fia a bejegyzésben.

Udvardy Anna filmes pályája elején a Mafilm Filmstúdióban dolgozott, 1997-ben megalapította a mai Meteor Filmstúdió Kft-t, amelynek haláláig vezetője is volt. Számos tévéfilm is fűződik a nevéhez, de főleg dokumentumfilmek készítésében vett részt.

Producere volt Deák Kristóf kisjátékfilmjének, a Mindenkinek, amely 2017-ben Oscar-díjat nyert – a szobrot producerként ő is megkapta. Utoljára szintén Deák Kristóffal dolgozott együtt a 2018-as A legjobb játék című rövidfilmen.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com