Hírek

Elhunyt Valentina Cortese olasz filmcsillag

Szerdán elhunyt 96 évesen Valentina Cortese olasz filmcsillag, aki a Francois Truffaut Amerikai éjszaka című filmjében nyújtott alakításáért Oscar-jelölést kapott. Pályafutása során dolgozott együtt Humphrey Bogarttal, Terry Gilliammel, Paul Newmannel és Franco Zeffirellivel is.

Francois Truffaut 1973-ban bemutatott Amerikai éjszaka című filmjét sokan tekintik a legjobb filmnek, amely valaha a filmforgatásról készült. Cortese alkoholista dívát játszott benne, aki fölött elszállt az idő. Alakítását annak idején a The New York Times is dicsérte.

A színésznő 1948-ban Carlo Ponti Nyomorultak című kétrészes filmjében is nagy sikert aratott: mindkét női főhőst, Fantine-t és Cosette-et is ő játszotta a Victor Hugo regényéből született moziváltozatban. “Valentina Cortese távozásával az olasz szórakoztatóipar utolsó színházi és filmes díváját veszítette el” – méltatta Carlo Fontana, az olasz AGIS szórakoztatóipari szervezet elnöke.

Hollywood 1949-ben a The Glass Mountain című melodráma nyomán figyelt fel rá. Szerepet kapott Orson Welles Black Magic című filmjében, majd a Tolvajok országútja című film noirban, és Robert Wise The House on Telegraph Hill című krimijében.

Amerikai éjszaka

Az ötvenes évek közepén visszatért Olaszországba, ahol Humphrey Bogart és Ava Gardner társaságában forgatta a Mezítlábas grófnő című filmet. Szerepelt Michelangelo Antonioni A barátnők című drámájában és Terry Gilliam 1988-ban forgatott, Münchausen báró kalandjai című filmjében is. Franco Zeffirellivel a Napfivér, Holdnővér és A Názáreti Jézus című filmekben is forgatott. 1980-ban Az idő szorításában című amerikai produkcióban Paul Newman és William Holden voltak a partnerei.

A milánói születésű Cortese 1940-ben debütált a filmvásznon, és pályafutása kezdetén főleg naivaszerepekben tűnt fel egy sor olasz filmben. Egyetlen házassága tíz évig tartott, férjétől, Richard Basehart színész-rendezőtől 1960-ban vált el. Basehart 1984-ban halt meg. Egy fiuk született, Jackie Basehart, aki 2015-ben Milánóban hunyt el.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com