Hírek

Elhunyt Vangelis, a filmtörténet egyik legfontosabb zeneszerzője

79 éves korában elhunyt Vangelis (Vangélisz Papathanaszíu) Oscar-díjas görög zeneszerző, akinek többek között a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmek zenéjét köszönhetjük.

Vangelis egy franciaországi kórházban hunyt el ma reggel, ahova COVID-19 fertőzés miatt került. A hír hallatán Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök és más kormánytisztviselők is részvétüket fejezték ki. Vangelis 1943 márciusában született, hosszú zenei karrierjét a ’60-as években kezdte az Aphrodite’s Child nevű zenekarral. A filmes világba 1980-ban robbant be a Tűzszekerek zenéjével, amely egyből egy Oscar-díjat is hozott neki a népszerűség mellett, az 1984-es téli Olimpia alatt is lejátszották a filmben hallható Titles című számot.

Az ezután következő közel 50 év alatt több mint 50 további albumot alkotott meg, s neve egyértelműen bekerült a filmzene-történet kitörölhetetlen óriásai közé.

Vangelis többek között dolgozott Costa-Gavras-val az Eltűntnek nyilvánítva című film kapcsán. 1982-ben Ridley Scott-nak megkomponálta a legendás Szárnyas fejvadász nem kevésbé legendás zenéjét. Következő közös filmjük az 1492 – A Paradicsom meghódítása volt. Vangelis Roman Polanski, Luis Puenzo, Jacques Cousteau és Yannis Smaragdis rendezők filmjeihez is hozzájárul filmzeneszerzéssel.

Vangelis utolsó zenei albuma 2021 szeptemberében jelent meg Juno to Jupiter címmel.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!