Hírek

Elhunyt Wes Craven, a horrorfilmek mestere

wescravenHosszú betegség után elhunyt Wes Craven, a horrorfilmek mestere, a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly rendező-forgatókönyvírója.

A legendás filmes szenvedélyes madármegfigyelő volt, regényeket is írt és a televíziónak is dolgozott. Egy ideje agydaganatban szenvedett, családja körében halt meg Los Angeles-i otthonában vasárnap – közölte a családja.

Vigasztalhatatlan vagyok Wes Craven halálhíre miatt – fogalmazott Bob Weinstein, a Weinstein filmvállalat társelnöke. Mint írta két évtizednyi közös szakmai múltra tekinthet vissza Cravennel, de meleg, közeli barátság is összefűzte őket. Tökéletes filmkészítő volt, akinek munkái örökké élni fognak – idézte a producert a Variety.com.

A fáradhatatlan író, rendező, vágó a tinihorror feltámasztásával vált világhírűvé: az 1984-ben bemutatott Rémálom az Elm utcában című kultfilmben az akkor még ismeretlen Johnny Depp is játszott. A pengeujjú Freddy Kruegerrel (Robert Englund az alsó képen) ijesztgető, hátborzongató horror számos folytatást ért meg, ahogy a szatirikus horrorként született, 1996-os Sikoly is. A Neve Campbell, Courteney Cox és David Arquette főszereplésével forgatott film kulturális jelenséggé vált, három további folytatást és egy önálló vígjátéksorozatot ihletett, az első Horrorra akadva 2000-ben jelent meg.

A horror műfaj mellett Craven a drámában is kipróbálta magát, ő rendezte A szív dallamai című filmet, amelyért a főszerepet alakító Meryl Streepet Oscar-díjra jelölték. Craven nevéhez kötődnek még olyan ismert filmek is, mint a 2000-ben készült Drakula, a 2005-ös Éjszakai járat vagy a következő évben forgatott Párizs szeretlek. A rendező munkásságát a kritikusok is elismerték, 2000-ben Maverick díjjal és az amszterdami életműdíjjal ismerték el addigi filmes pályafutását.

a-nightmare-on-elm-street-1984-movie-still-robert-englund-as-freddy-krugerWesley Earl Craven az ohiói Clevelandben született 1939 augusztusában. Szülei szigorú, baptista nevelésben részesítették, melyben a filmnézésnek helye nem volt, talán később ezért is vonzódott annyira a rémisztő és tiltott dolgokhoz. Craven komoly szellemi pogyásszal indult az életnek, a híres Johns Hopkins Egyetemen tanult filozófiát és kreatív írást, majd később latint és görögöt tanított. Kezdetben álnéven pornófilmeket csinált. A horrorfilm műfaját forradalmasító Craven nevéhez 33 film kötődik, melyben filmrendezőként, forgatókönyvíróként és producerként vett részt különböző kombinációkban, de leginkább rendezőként. Saját nevével jegyezve 1972-ben készített el első horrorját, Az utolsó ház balra címmel, amelyben egy kamaszlányt az erdőbe hurcolnak elrablói. Az eredetileg mindössze 87 ezer dollárból forgatott produkciót durva jelenetei miatt annak idején sok országban cenzúrázták, de nagy siker lett. A neves filmkritikus, Roger Ebert szerint négyszer olyan jó a film, mint amire az ember számított. Craven 2009-ben újra visszatért ehhez a munkájához, és elkészítette a felújítását.

1977-ben bemutatták a The Hills Have Eyes című filmjét, melynek még a vágója is ő volt. A nyolcvanas évek elején a Rémálom az Elm utcában a horror zsáner élvonalába repítette. A rémálmoktól űzött kamaszokról szóló Ohióban játszódó film, amit Craven írt és rendezett, sorozattá nőtte ki magát, és legutóbb 2011-ben került a mozikba új epizódja. A rendező egyszer elmesélte, hogy az ötlet saját Clevelandben töltött kamaszkorából származik, amikor egy temető mellett lakott az Elm utcában. John Carpenter Halloweenjével együtt Craven Rémálom az Elm utcában című munkája határozta meg a tinihorror kereteit.

A 76 esztendősen elhunyt Craven háromszor nősült, utoljára 2004-ben Iya Labunka producerrel kötött házasságot. Két saját gyermeke és egy mostohalánya volt, három unokája született.