Hírek

Elhunyt Yaphet Kotto, a James Bond- és Alien-filmek színésze

81 évesen meghalt Yaphet Kotto színész, akinek rengeteg filmszerepe közül a leghíresebbek közé tartozik A nyolcadik utas: a Halálban nyújtott alakítása, valamint ő volt a főgonosz az Élni és halni hagyni James Bond-filmben.

Yaphet Kotto New Yorkban született 1939. november 15-én. Az amerikai színész számos híres filmszerepet tudhat maga mögött. Színészi debütálása 19 évesen az Othello-ban volt, ahol a címszerepet alakította. A kezdetekben színházi szerepei voltak, a Broadway-n játszott több darabban, többek között a The Great White Hope-ban.

Első filmszerepére 23 évesen, 1963-ban került sor a 4 for Texas című western vígjátékban Frank Sinatraval, Anita Ekberggel és Dean Martinnal a főszerepben. Ezt követte egy évvel később Michael Roemer Nothing but a Man című filmje. Innentől kezdve egészen 1996-ig a színészt megállás nélkül foglalkoztatták, volt olyan év, amikor öt filmet forgatott.

Mindenképpen kiemelendő azonban tekintélyes filmográfiájában a már említett, 1979-es Alien-film, amelyben a technikust, Parkert alakította.

Valamint ő volt a James Bond: Élni és halni hagyni főgonosza. 1980-ban ismét – a színpad után filmvásznon is – eljátszotta Othellot, majd, szintén ebben az évben szerepelt Robert Redford oldalán a Bilincsben. 1987-ben Schwarzenegger-rel a Menekülő ember című sci-fiben játszott, egy évvel később pedig Robert De Niro partnereként az Éjszakai rohanásban.

Yaphet Kotto halálának hírét felesége, Tessie Sinahon tette közzé, akivel 24 éven át voltak együtt. A következő sorokkal búcsúzott: „…Néhány filmben főgonoszt játszottál, de számomra, és sok más ember számára is, egy igazi hős vagy. Jó ember, jó apa, jó férj és rendkívül tisztességes ember, amilyenből csak nagyon kevés van. Hollywood egyik legjobb színésze. Egy Legenda…”

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés