Hírek

Elindult a Quibi, de mit tud és megéri-e?

Az utóbbi évben egyre többet hallhattunk a Quibiről, mi magunk is sok olyan produktumról írtunk, ami oda várható. A streamingháború legújabb résztvevője nem csupán egy újabb filmszolgáltató akar lenni, egyedi formátummal reklámozza magát. Tegnap óta mi is ránézhetünk, mit takar a Quibi szlogenjében szereplő „quick bites”.

A Quibit 2018-ban alapította a Dreamworks társalapítója, Jeffrey Katzenberg, de a szolgáltatás csak idén, pontosabban tegnap csatlakozott be ténylegesen a nagy streamingháborúba. Az első kérdés, ami talán mindenkiben felmerül: mi szükségünk van egy újabb filmes platformra? Hiszen ott van már a Netflix, a Hulu, az Apple TV+, újabban a Disney+ – még a YouTube és a Facebook is futtat hasonló szolgáltatást. Mit tud a Quibi, amit a többi nem?

A Quibi a szokatlan koncepciója révén lehet feltűnő: a mobilképernyőt célozza. Ez nem minőségi korlátozást jelent, hanem időbelit, a legtöbb filmje egészestés ugyan, de 7-10 perces fejezetekben lesznek elérhetőek. Ez az a „quick bites” (avagy gyors falatok), amire a Quibi weblapján virító szlogen is utal. Cserébe ezek a filmek vízszintes és függőleges telefonpozícióban is nézhetőek.

Április 6-án ötvennél is több alkotással startolt el a Quibi. A kínálatát három kategóriára osztja: Movies in Chapters, Unscripted Series and Docs és Daily Essentials. Az első a fejezetekre osztott játékfilmeket takarja, a második a dokumentumfilmeket, a harmadik pedig az olyan műsorokat, mint a híradók.

A szolgáltató sztárokkal is jól el van látva. Olyanok készítenek filmet a Quibire, mint Peter Farrelly, Sam Raimi, Steven Spielberg vagy Guillermo del Toro. A máris műsoron lévő alkotásokban pedig többek között láthatjuk Sophie Turnert, Christoph Waltzot, Liam Hemswortht vagy Jennifer Lopezt. A Quibi nagyjából igyekszik mindenféle ízlést kiszolgálni, így vígjátékoktól kezdve horroron és thrilleren át romantikus filmig bármit megtalálhatunk rajta.

A Quibi nem ingyenes, de április 30-ig belekezdhetünk egy 90 napos próbaidőszakba.

Akár a reklámokkal terhelt, akár a reklámmentes szolgáltatást is kipróbálhatjuk, előbbié lesz értelemszerűen az olcsóbb havi előfizetés (5 dollár). A Quibi applikációját Androidon és iOS-en is elérthetjük, a megfelelő verziószámon. A programon keresztül a filmek le is tölthetőek (ami azért ma már nem akkora újdonság), így internetnhozzáférés nélkül is nézhetőek.

A platform formátumának sikerességéről még nem mondhatunk ítéletet, de potenciál van benne – ezt igazolja, hány nevesebb alkotó látott benne fantáziát. Rohanó világunkban a tízpercekre osztott filmnézés nem is olyan elképzelhetetlen. Az is az újdonság erejével hathat, hogy a telefon a Quibi számára nem csupán egy, a tévénél vagy a laptopmonitornál kisebb képernyő, hanem a konkrét célformátum.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés