Hírek

Elindult a Quibi, de mit tud és megéri-e?

Az utóbbi évben egyre többet hallhattunk a Quibiről, mi magunk is sok olyan produktumról írtunk, ami oda várható. A streamingháború legújabb résztvevője nem csupán egy újabb filmszolgáltató akar lenni, egyedi formátummal reklámozza magát. Tegnap óta mi is ránézhetünk, mit takar a Quibi szlogenjében szereplő „quick bites”.

A Quibit 2018-ban alapította a Dreamworks társalapítója, Jeffrey Katzenberg, de a szolgáltatás csak idén, pontosabban tegnap csatlakozott be ténylegesen a nagy streamingháborúba. Az első kérdés, ami talán mindenkiben felmerül: mi szükségünk van egy újabb filmes platformra? Hiszen ott van már a Netflix, a Hulu, az Apple TV+, újabban a Disney+ – még a YouTube és a Facebook is futtat hasonló szolgáltatást. Mit tud a Quibi, amit a többi nem?

A Quibi a szokatlan koncepciója révén lehet feltűnő: a mobilképernyőt célozza. Ez nem minőségi korlátozást jelent, hanem időbelit, a legtöbb filmje egészestés ugyan, de 7-10 perces fejezetekben lesznek elérhetőek. Ez az a „quick bites” (avagy gyors falatok), amire a Quibi weblapján virító szlogen is utal. Cserébe ezek a filmek vízszintes és függőleges telefonpozícióban is nézhetőek.

Április 6-án ötvennél is több alkotással startolt el a Quibi. A kínálatát három kategóriára osztja: Movies in Chapters, Unscripted Series and Docs és Daily Essentials. Az első a fejezetekre osztott játékfilmeket takarja, a második a dokumentumfilmeket, a harmadik pedig az olyan műsorokat, mint a híradók.

A szolgáltató sztárokkal is jól el van látva. Olyanok készítenek filmet a Quibire, mint Peter Farrelly, Sam Raimi, Steven Spielberg vagy Guillermo del Toro. A máris műsoron lévő alkotásokban pedig többek között láthatjuk Sophie Turnert, Christoph Waltzot, Liam Hemswortht vagy Jennifer Lopezt. A Quibi nagyjából igyekszik mindenféle ízlést kiszolgálni, így vígjátékoktól kezdve horroron és thrilleren át romantikus filmig bármit megtalálhatunk rajta.

A Quibi nem ingyenes, de április 30-ig belekezdhetünk egy 90 napos próbaidőszakba.

Akár a reklámokkal terhelt, akár a reklámmentes szolgáltatást is kipróbálhatjuk, előbbié lesz értelemszerűen az olcsóbb havi előfizetés (5 dollár). A Quibi applikációját Androidon és iOS-en is elérthetjük, a megfelelő verziószámon. A programon keresztül a filmek le is tölthetőek (ami azért ma már nem akkora újdonság), így internetnhozzáférés nélkül is nézhetőek.

A platform formátumának sikerességéről még nem mondhatunk ítéletet, de potenciál van benne – ezt igazolja, hány nevesebb alkotó látott benne fantáziát. Rohanó világunkban a tízpercekre osztott filmnézés nem is olyan elképzelhetetlen. Az is az újdonság erejével hathat, hogy a telefon a Quibi számára nem csupán egy, a tévénél vagy a laptopmonitornál kisebb képernyő, hanem a konkrét célformátum.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya