Hírek

Elismerte a kínai filmrendező, hogy hiba volt Maóval reklámozni a filmjét

Az 1943-as Kairói Nyilatkozat történelmi körülményeit feldolgozó kínai film rendezője maga is úgy véli, hiba volt a forgalomba került plakátokkal hirdetni a közelgő premiert.

A sajtó és a közösségi média előre megkérdőjelezte a film hitelességét, miután a beharangozó posztereken hangsúlyosan szerepeltetik a néhai kommunista vezetőt, Mao Ce-tungot is, aki köztudomásúan nem volt jelen a történelmi eseményen.

A nagyszámú kritikus egyúttal azt kérte számon, miért hiányzik Churchill és Roosevelt mellől Csang Kaj-sek generalisszimusz, a Kuomintang Párt vezetője, aki a Kínai Köztársaságot képviselte a szövetségesek találkozóján.

Ven To-kuang rendező a hongkongi Phoenix Televízióhoz tartozó ifeng.com című internetes portálnak nyilatkozott, s azt igyekezett bizonygatni, hogy a film igenis komoly, és tiszteletben tartják a történelmi tényeket. Kijelentette, különösen egy ilyen fontos esemény kapcsán senki nem merne a történelem meghamisításával próbálkozni. Hozzátette, „nem ítélhetik meg a filmet a plakátjai alapján”.

Ven azt is elmondta, hogy Mao Ce-tung alakítója négy nap alatt végzett a feladatával, míg Csang Kaj-sek szerepét másfél hónapon át vették fel. Utalt arra is, hogy plakátjaik között van olyan, amelyen Csang szerepel, s értetlenségének adott hangot amiatt, hogy ezeket egyelőre nem rakták ki.

A Hszinhua hírügynökség szerdai összeállításában az immár jelentős reklámot kapott film gyártásvezetője, Jü Ce-fej elmondta, a mozi Pearl Harbor 1941. decemberi megtámadásának felidézésével kezdődik, bemutatja a kínaiak életét a háború idején és hozzájárulásukat az antifasiszta háborúhoz. Összesen 150 szereplőt vonultat fel Kínából, az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Németországból, Oroszországból, Olaszországból és Japánból.

Ven, a 49 éves rendező még azt hangoztatta, hogy a Kairói Nyilatkozattal kezdődött Kína nemzetközi elismertsége, s mint fogalmazott, a dokumentum tette lehetővé, hogy az ország visszakapja a háborút megelőzően az agresszorok kézére került területeket.

Kínában az iskolai történelmi tananyag hangsúlyaitól eltérően a közvélemény nagy része tudatában van a Kuomintang Párt meghatározó és döntő szerepének a japán megszállók elleni harcban. Történészek ugyanakkor nem vitatják a kommunisták részvételét és áldozataikat sem.

Japán 1945. szeptember 2-i kapitulációja után a második világháború befejeződése után a kínai polgárháború folytatódott és a Csang Kaj-sek által vezetett vesztes Kuomintang-erők, úgy is mint a Kínai Köztársaság kormánya, végül Tajvanra menekültek. A kommunisták győzelmét követően Mao Ce-tung 1949. október 1-én kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot.

Kínát egészen 1971-ig alapító tagként a Kínai Köztársaság képviselte az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ), de onnantól kezdve a 2758-as számú határozattal helyét a Kínai Népköztársaság vette át. Kína egyetlen képviselőjeként a biztonsági tanácsban is Peking képviselője ül. A Kínai Köztársaságot (Tajvan) jelenleg alig több mint kéttucatnyi ország ismeri el.

Címkék

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés