Hírek

Verzió 2017: Elkezdődött a 14. fesztivál

A Petrilla bolygó

100 film 44 országból, hét szekció, közönségtalálkozók és kerekasztal-beszélgetések. November 14-én, kedden este a Trafóban a hivatalos megnyitóval kezdetét vette a 14. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

Az egyetlen hazai emberi jogi dokumentumfilmes fesztivál minden eddiginél gazdagabb programot kínál november 14. és 19. között. A 14. Verzión olyan filmek állnak a középpontban, amelyek hatni akarnak: megmutatják a mai politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti válságok emberi dimenzióját, és az ezekre válaszként megjelenő szolidaritás formáit.

14. Verzió hivatalos megnyitója idén először a Trafó Kortárs Művészetek Házában volt. A fesztiválon Oksana Sarkisova fesztiváligazgató köszöntötte a vendégeket, majd beszédet mondott Montserrat Feixas Vihé, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága képviseletében. A fesztivált Mundruczó Kornél film – és színházrendező nyitotta meg.

Aleppo, a végsőkig

KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓK

Az idei Verzión, ahogy a korábbi években is, számos hazai és külföldi alkotóval találkozhatnak a nézők.

Vendégünk lesz a fesztivál IDFA-fődíjas nyitófilmje, a Nincs hová bújnod rendezője, Zaradasht Ahmed, aki egy Irak közepén élő férfi ápoló történetének tükrében mutatja be a térségben dúló polgárháborút. Szintén egy válsággócról, a szíriai Aleppo ostromáról forgatott Feras Fayyad rendező. A Sundance Filmfesztiválon World Cinema-díjat kapott Aleppo, a végsőkig alkotójával is találkozhat a közönség a Toldi moziban. Itt lesz az Oleg Szencov ukrán filmes bebörtönzéséről szóló film, A per producere, Maria Gavrilova, valamint Maya Zinshtein, a jeruzsálemi focicsapat szétesését bemutató Színtiszta csapatalkotója. A fesztivál meghívására Budapestre érkezik David Borenstein, a kínai szellemvárosokról szóló Álombirodalom rendezője; Niina Brandt, egy húszéves autista fiúról mesélő A titkos erdőm alkotója; Alexander Kvatashidze, a Találkozunk Csecsenföldön; Andrés LübbertA kaméleon színe ésDeepak Tolange, a Por direktorai.

Magyar Panoráma szekcióban 12 filmet mutat be a fesztivál. A közönség november 15-én a Toldi moziban találkozhat a Beágyazott emlékeinkrendezőjével, Oláh Katával, aki édesanyja gyerekkori traumáját fejti fel az egykori csillagos házban. Szintén csütörtökön kérdezhetik a nézők Török Marcellt, a Mocskos idők rendezőjét, aki az Európa Kiadó együttes legendás gitárosának fia, a 18 éves Ármin útkereséséről forgatott filmet.

Bármi legyen, gazdagít – állítja Mészáros Márta és Pataki Éva filmjének címe, mely Kecskés Karina moldvai csángó gyerekeknek rendezett mesetáborát mutatja be. A színésznővel november 16-án a Művész moziban találkozhat a közönség.

November 17-én a Toldiban a Schrott és a Lili rendezőit, Mészáros Balázst és Regős Ábelt kérhezheti az érdeklődők, majd Bakony Alexát, az Iborfiaalkotóját. A Kanzoli vetítése után az alkotók közül Hajdu Szabolcs rendező és Gálovits Zoltán szereplő válaszol a kérdésekre. A Művészben Bihari Lászlórendezőt a Nem szegényeknek való vidékPápai Gergelyt az IzaPéterffy Andrást a Rézangyalok kapcsán hallgathatjuk meg.

November 18-án látható a Művészben az Ember Juditról készült portréfilm, a Visszahúz a múlt, mely után Dér Asia rendezővel lehet beszélgetni. A másik szombati közönségtalálkozó a külföldre költöző fiatalokról szóló sorozat, a MENJEK/MARADJAK: Édes otthon új etapjának rendezőjével, Imre Loránd Balázzsal lesz, szintén a Művész moziban.

A Petrilla bolygó

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSEK

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával összeállított és a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen szervezett, beszélgetésekkel kiegészített Háború & Béke 2.0: A menekültek szemszögéből című szekció betekintést nyújt abba, milyen megélni a háborút és annak következményeit Irakban, Szíriában, Afganisztánban, Kongóban és a világon más tájain.

Szellemváros az ISIS rémtetteit életük kockáztatásával dokumentáló és azokról hírt adó szíriai újságírók csoportját mutatja be. A film kapcsán november 15-én lesz kerekasztal-beszélgetés a Toldi moziban Manyasz Róbert iszlámjogi szakértő, Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke és Kitty McKinsey, az UNHCR kommunikációs vezetője részvételével. A beszélgetést Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa vezeti.

Az Ezredes mama címszereplője egy kiskorúakat védő és nemi erőszakellenes rendőri egységet vezet Kongóban. A nők és a gyerekek elleni erőszak kérdését és a háborús múlttal való leszámolás nehézségeit vitatja meg november 16-án a Toldi moziban Alföldi András, a Helsinki Bizottság képviseletében, Kitty McKinsey, az UNHCR kommunikációs vezetője, és Zádori Zsuzsa, a Blinken OSA munkatársa. Moderátor: Réti Pál, a HVG korábbi főszerkesztője.

Várakozás 14 éves főhőse, Rokhsar hiába okos, szép, közvetlen és jó a fociban, nem élheti a gondtalan tinédzserek életét. Afganisztánból menekült családjával együtt Dániába, ahol zsenge kora dacára ő kénytelen a bevándorlási hivatallal és az ügyvédekkel tárgyalni a tartózkodási engedélyről, mivel egyedül ő beszél dánul. A november 17-ei vetítés után Nagy Boldizsár nemzetközi jogász, Léderer András, a Helsinki Bizottság munkatársa és Kitty McKinsey, az UNHCR kommunikációs vezetője fejti ki véleményét. Földes András, az Index újságírója moderál.

A beszélgetések magyarul és angolul folynak, szinkrontolmácsolással.

Ezredes mama

MESTERKURZUSOK

A Visegrádi Alap támogatásával a Verzió Filmfesztivál öt másik fesztivál közreműködésével mesterkurzust szervez, amelyek azt járják körül, hogy mely filmes gyakorlatok sikeresek a problémák tudatosításában és a változások elindításában, illetve milyen módokon hatnak a dokumentumfilmek. Az Explore Impact mesterkurzusok színhelye a Trafó.

Az európai háztartások 100 milliárd eurónyi ételt dobnak ki évente. Ez az élelmiszer, amit mi Európában kidobunk, a világ összes éhező emberének elég lenne, kétszer. Miért pazarolunk egyre többet? Az élelmiszerpazarlás témájáról szól Valentin Thurn német rendező Frissen a szemétbe című filmje. Az alkotóval november 15-én találkozhatnak a nézők.

Rehad Desai (Dél-Afrika) az államhatalmi erőszakkal és a társadalmi egyenlőtlenségekkel foglalkozik Sortűz a tüntetőkre című dokumentumfilmjében, és fontos szószólójává vált annak az igazságtételért folytatott harcnak, amely azért 34 bányászért állt ki, akiket egy békés demonstráció során lőttek agyon. A rendezővel november 16-án beszélgethet a közönség.

Az erdélyi Petrilában található Románia legrégebbi szénbányája, amelyet az EU ajánlására 2015-ben bezártak. A hajdani bányász, jelenleg művész-aktivista abszurd műalkotásokkal próbálja megakadályozni, hogy az önkormányzat ledózerolja a műemlék épületeket. Erről szól a román Andrei Dascalescu A Petrilla-bolygó című filmje, melynek kapcsán az alkotó november 17-én tartja mesterkurzusát a Trafóban.

Explore Impact Doku-klub: Kerekasztal-beszélgetés a dokumentumfilmek hatásáról

November 18-án, szombaton 18 órakor a Blinken OSA Archívumban az Explore Impact program keretén belül kerekasztal beszélgetés lesz, aminek célja körbejárni a dokumentumfilmek társadalmi változásokban betöltött szerepét.

A beszélgetés két körben történik, először a fesztiválon részt vevő rendezők, illetve egy producer foglalják össze röviden álláspontjukat, ezt követően beszélgetnek a témáról. Rövid szünet után pedig nemzetközi dokumentumfilm fesztivál szervezők és egy akadémikus osztja meg gondolatait egymással és a közönséggel.

Résztvevők:

Alexander Kvatashidze, (rendező, Találkozunk Csecsenföldön, Grúzia)

Maya Zinshtein, (rendező, Színtiszta csapat, Izrael)

Feras Fayyad (rendező, Aleppó, a végsőkig, Dánia)

Andrei Dascalescu, (rendező, A Petrilla bolygó, Románia)

Maria Gavrilova, (producer, A per, Ororszország)

Moderátor: Oksana Sarkisova (Verzió)

A beszélgetések angol nyelven folynak, az esemény ingyenes.

  1. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Budapest: 2017. november 14-19.

Részletes jegyinfo

Verzió Pécs2017. november 23-25.

Verzió Szeged: 2017. november 23-26.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya