Hírek

Elkezdődött a cannes-i filmvásár – idén kivételesen online

Ma kezdődött a négynapos cannes-i filmvásár, amit rendhagyó módon online tartanak, de mit is kell tudni a világ vezető filmes piacáról?

A cannes-i filmfesztivál a világ egyik legjobban várt és legnívósabb filmes megmérettetése. Az Arany pálmát évente ítéli oda a szakmai zsűri az általuk legjobbnak tartott filmnek. A fesztivál szervezői sokáig ragaszkodtak hozzá, hogy megtartsák a történelmi eseményt idén is, de a koronavírus győzött, a cannes-i filmfesztivál elmarad.

A Marché du Film, vagyis a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásárt viszont online megtartják minden előnyével és hátrányával együtt.

Cannes nemcsak a rangos filmek díjazásának helye, hanem a filmipar legnagyobb adás-vétel rendezvénye is. Forgalmazók, kereskedők szerte a világból érkeznek és értékesítik a filmjeik nemzetközi forgalmazási jogait. Itt nincsen előválogatás, a filmpiacon bárki részt vehet, aki kifizeti az akkreditációs díjat. Akár mi is regisztrálhatunk a rendezvényre (mindössze) 195 euró fejében. 2019-ben 12 ezernél is többen érkeztek a vásárra és négyezernél is több prezentáció kapott helyet az egyhetes rendezvényen.

A cannes-i filmvásárt ebben az évben június 22 és 26 között Zoomon keresztül bonyolítják le.

Az „ottlévők” a filmvetítéseket is a nappalijukból követhetik, ami mindenki számára a saját időzónája szerint lesz elérhető, így a program személyre (vagyis időzónára) szabott. Az élő prezentációkat viszont mindenki számára egységes, francia időben tartják – közli a The Hollywood Reporter. A filmvásáron a játékfilmek mellett egy teljes napot szentelnek az animációs filmeknek (Animation Day), de hasonlóan kitüntetett szerep jut a dokumentumfilmeknek is (Cannes Docs). A technológiai újítások is egy külön panelt kapnak, ez a Cannes XR. A filmvásár a filmforgalmazás és az ipar újdonságait is keresi, négy napon át workshopokba is bekapcsolódhat a filmvilág krémje.

A virtuális cannes-i filmvásáron mutatkozik be a Daisy Ridley nevével fémjelzett stop-motion animáció, a The Inventor, aminek producerei az amerikai jogokat értékesítik. Az Armageddon Time Cate Blanchett, Robert de Niro és Anne Hathaway szereplésével szintén a vásáron debütál. Elijah Wood thrillere, a No Man of God még csak tervezési szakaszban van, de a hét végére a forgalmazási joga már nem lesz szabad préda. A szakértők szerint a filmvásár legkelendőbb projektje a Hugh Jackman főszereplésével készülő Ferrari. A film Enzo Ferrari életét dolgozza fel Michael Mann rendezésében.

Az idei cannes-i filmvásár – az online tér ellenére is – izgalmas eredményeket ígér a filmpiac számára.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com