Hírek

Elkezdődött a cannes-i filmvásár – idén kivételesen online

Ma kezdődött a négynapos cannes-i filmvásár, amit rendhagyó módon online tartanak, de mit is kell tudni a világ vezető filmes piacáról?

A cannes-i filmfesztivál a világ egyik legjobban várt és legnívósabb filmes megmérettetése. Az Arany pálmát évente ítéli oda a szakmai zsűri az általuk legjobbnak tartott filmnek. A fesztivál szervezői sokáig ragaszkodtak hozzá, hogy megtartsák a történelmi eseményt idén is, de a koronavírus győzött, a cannes-i filmfesztivál elmarad.

A Marché du Film, vagyis a fesztiválhoz kapcsolódó filmvásárt viszont online megtartják minden előnyével és hátrányával együtt.

Cannes nemcsak a rangos filmek díjazásának helye, hanem a filmipar legnagyobb adás-vétel rendezvénye is. Forgalmazók, kereskedők szerte a világból érkeznek és értékesítik a filmjeik nemzetközi forgalmazási jogait. Itt nincsen előválogatás, a filmpiacon bárki részt vehet, aki kifizeti az akkreditációs díjat. Akár mi is regisztrálhatunk a rendezvényre (mindössze) 195 euró fejében. 2019-ben 12 ezernél is többen érkeztek a vásárra és négyezernél is több prezentáció kapott helyet az egyhetes rendezvényen.

A cannes-i filmvásárt ebben az évben június 22 és 26 között Zoomon keresztül bonyolítják le.

Az „ottlévők” a filmvetítéseket is a nappalijukból követhetik, ami mindenki számára a saját időzónája szerint lesz elérhető, így a program személyre (vagyis időzónára) szabott. Az élő prezentációkat viszont mindenki számára egységes, francia időben tartják – közli a The Hollywood Reporter. A filmvásáron a játékfilmek mellett egy teljes napot szentelnek az animációs filmeknek (Animation Day), de hasonlóan kitüntetett szerep jut a dokumentumfilmeknek is (Cannes Docs). A technológiai újítások is egy külön panelt kapnak, ez a Cannes XR. A filmvásár a filmforgalmazás és az ipar újdonságait is keresi, négy napon át workshopokba is bekapcsolódhat a filmvilág krémje.

A virtuális cannes-i filmvásáron mutatkozik be a Daisy Ridley nevével fémjelzett stop-motion animáció, a The Inventor, aminek producerei az amerikai jogokat értékesítik. Az Armageddon Time Cate Blanchett, Robert de Niro és Anne Hathaway szereplésével szintén a vásáron debütál. Elijah Wood thrillere, a No Man of God még csak tervezési szakaszban van, de a hét végére a forgalmazási joga már nem lesz szabad préda. A szakértők szerint a filmvásár legkelendőbb projektje a Hugh Jackman főszereplésével készülő Ferrari. A film Enzo Ferrari életét dolgozza fel Michael Mann rendezésében.

Az idei cannes-i filmvásár – az online tér ellenére is – izgalmas eredményeket ígér a filmpiac számára.

Avatar

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya