Hírek

Elkezdődött Nagy Borbála első mozifilmjének forgatása

a_vilag_eredete_nagy_borbala

A napokban kezdődött és három országban – Magyarországon, Németországban és Franciaországban – összesen 30 napon át tart Nagy Borbála A világ eredete című filmjének forgatása.

A világ eredete három nőről szól három európai városban, egy-egy döntés küszöbén. A negyven körüli főszereplők különbözőképp próbálnak választ adni az anyaság kérdésére: egy örökbefogadás, egy mesterséges megtermékenyítés és egy abortusz története a film. „Elértem abba az életkorba, amikor elkerülhetetlen a gyerekvállalásról beszélni, bármi is
legyen a válasz erre az ambivalens kérdésre. Ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom egy filmben összegezni azokat a dilemmákat, amik ehhez a témához kapcsolódnak.” – meséli Nagy Borbála rendező-forgatókönyvíró.

A három nő történetét bemutató, három városban játszódó koprodukció főszereplői Török-Illyés Orsolya, Sipos Vera és Székely Rozália.

Nagy Borbála szerint a szereplők „a személyes drámájuk kellős közepén néha teljesen lehetetlen,
már-már komikus szituációban találják magukat. A film humora olyan abszurd élethelyzetekből táplálkozik, amiket mindannyian ismerünk kicsit. A három zseniális színésznő nagy segítségemre van abban, hogy ez a finom, ironikus hangvétel megszülessen.”

A budapesti szálban Nóra férjével örökbefogadni próbálnak. Amikor a házasságuk válságba kerül, Nóra elbizonytalanodik: vajon elég stabil a kapcsolatuk egy ekkora döntéshez? Berlinben Rebeka családja látogatásakor elmeséli, hogy spermadonor segítségével egyedül vállal gyereket. Bejelentése általános döbbenetet vált ki. Adél apja elvesztése után elfogad egy párizsi munkalehetőséget. Miközben próbálja újraértelmezni önmagát, teherbe esik egy nála jóval fiatalabb férfitől. Adél az abortusz lehetőségét mérlegeli.

a_vilag_eredete_nagy_borbala_moritz_friese

Nagy Borbála Budapesten tanult, az egyetem után újságíróként dolgozott. 2011-ben Németországba költözött, ahol a berlini Német Film- és Televízió Akadémiára (DFFB) járt, és részt vett a Talents Sarajevo (2017), a Berlinale Talents (2020) és a Cannes Cinéfondation Residence (2021-2022) programokban. A Minden rendben című rövidfilmje világszerte kapott
meghívásokat fesztiválokra, ezt követő, Pannónia dicsérete című kisfilmje pedig több nemzetközi díjat nyert, többek között a Német Rövidfilmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

A forgatás 2023. október 28. és december 3. között tart Magyarországon. A legtöbb jelenetet budapesti helyszíneken forgatják, de elmennek Martonvásárra, Tordasra és Dunabogdányba is, majd jövő márciusban Berlinbe és Párizsba. „A forgatás magyarországi szakaszával kezdünk, hazai pályán, de mivel itthon veszünk fel sok Berlinben és Párizsban játszódó jelenetet, már most nagyon nemzetközi a hangulat. A szereplőink négy különböző nyelven próbálták a jeleneteket, a munka alapnyelve angol. Moritz Friese, az operatőrünk német” – meséli Iványi Petra producer. „A koprodukciós struktúra nem csak finanszírozási szempontból fontos, hanem segítség is a német és francia karakterek és társadalom pontosabb megformálásban. A nemzetközi stáb olyan széles látószöget biztosít, ami egy európai film létrehozásához szükséges.”

a_vilag_eredete_sipos_vera

A világ eredete a Budapesti Debut Film Fórumon a legígéretesebb játékfilm díját nyerte, 2022-ben a franciaországi Full Circle Lab workshopon vett részt, valamint meghívták a Connecting Cottbus koprodukciós fórumra is. „Intenzív és sűrű volt az előkészítés időszaka, de szerencsére olyan stábtagok vesznek körül, akik mindvégig támogattak szakmai tudásukkal és közben jól is éreztük magunkat.” – mondja Borbála.

A világ eredete előreláthatólag 2025-ban kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.

Fotók: Sivák Zsófia / Mozinet

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!