Hírek

A Curtiz című filmmel nyitott Tel-Avivban a magyar filmhét

A március 15. és október 23. közötti Izraeli Magyar Kulturális Évad eseménye a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésével jött létre.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A filmhét Topolánszky Tamás Curtiz című filmjével nyílt meg Tel-Avivban. A filmeket először Tel-Aviv legnagyobb művészmozijában, a Cinematheque-ban vetítik, majd további helyszíneken, Haifában és Jeruzsálemben is műsorra tűzik. A kulturális évadon szereplő alkotások bemutatják a változásokat a magyar filmben a nagy klasszikusoktól – mint Kertész Mihály és Korda Sándor – a jelenkor sikeres filmalkotásainak világáig, melyek díjakat nyertek el Berlinben és Cannes-ban, sőt két Oscart is szereztek a közelmúltban.

A magyar filmhétre Izraelbe érkezik Rófusz Ferenc és Varsányi Ferenc animációsfilm-rendező, valamint független filmesek, producerek is, hogy találkozzanak a helyi közönséggel és megbeszéléseken vegyenek részt az izraeli társintézményekkel, amelyekkel később jó eséllyel együttműködéseket indíthatnak.

A berni követ

A filmhéten bemutatják még A berni követ és a Félvilág című, eddig Izraelben nem vetített műveket, valamint a klasszikusnak számító Macskafogót és az Eldorádót. Május 19-én bemutatják Rófusz Ferenc Oscar-díjas A légy című kisfilmjét is.
A két ország filmes együttműködésének keretében szerdán átadják három magyar film, a Félvilág, a Szabadság – Különjárat, és A berni követ vetítési jogát az izraeli közmédiának, a Kannak.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés