Hírek

Elmarad a Karlovy Vary-i Filmfesztivál

Karlovy Varyban ötvenötödik alkalommal tartanák meg idén Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválját, azonban a koronavírus közbeszólt. A szervezők úgy döntöttek, eltolják egy teljes évvel a rendezvényt. Nem marad azonban el egészében: alternatív programokkal próbálják a Karlovy Vary-i Filmfesztivál eredeti élményét részben pótolni.

Ahogy világszerte egyre inkább húzódik a koronavírus-járvány, úgy válik egyre több filmfesztivál sorsa is bizonytalanná. Jobb esetben csak elhalasztják őket, de az is lehet, hogy végérvényesen ki kell hagyniuk az évet. Elvégre ha mind egy időszakra maradna, egymás elől vennék el a levegőt.

Az áldozatok között van a cannes-i filmfesztivál, amely az eredeti májusi időpontban már biztos, hogy nem lesz megtartva, de talán a nyáron már látogatható lesz. Az őszi Velencei Biennálé is bizakodó: jelenleg nem terveznek sem csúsztatni, sem digitális térbe költözni. A szintén a nyárra várható Karlovy Vary-i Filmfesztivál azonban nincs szerencsés helyzetben: a hagyományos módon nem lesz megtartva idén.

Közép-Európa legjelentősebb filmfesztiválját ötvenötödik alkalommal rendezték volna meg idén, a cseh egészségügyi intézkedések azonban ellehetetlenítették. Ahelyett, hogy tologatnák a rendezvény időpontját, az egészet áthelyezik jövőre: a fesztivált 2021. július 2. és 10. között tartják meg.

Hisszük, hogy filmet moziban látni, más emberekkel együtt, pótolhatatlan élmény” – mondja Jiří Bartoška, a filmfesztivál elnöke a szervezők közleményében. – „Mivel a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Csehország egyik legfontosabb kulturális eseménye, úgy döntöttünk, hogy bármilyen alternatív megoldás szembe menne az eredeti küldetésünkkel: hogy nézők, alkotók és érdeklődők a világ minden pontjáról közösen élvezzék a mozit.

A közlemény arra is kitér, hogy olyan filmeket válogattak össze a fesztiválra, amelyek a közönség örömét szolgálnák, és ettől nem akarják megfosztani őket. Köztes megoldásként több programot is szerveznek,

amelyen nem veszik át a Karlovy Vary-i Filmfesztivál helyét, de mégis lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos formában átéljék az érdeklődők ugyanazt azt élményt.

Az egyik ilyen alternatíva a Csehországban újranyíló mozikra épül: július 3. és 11. között több fesztiválfilm is bejárja az ország filmszínházait. Emellett az Eastern Promises elnevezésű szekció digitális térbe költözik: számos versenyfilmet mutathatnak így be nemzetközi terjesztőknek és más fesztiváloknak.

További információkért a filmfesztivál weboldalát érdemes keresni.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com