Hírek

Élőben kevert aláfestő zene egy sci-fi legendához

A Budapest Rooftop Cinema ezen a héten a hetvenes, a kilencvenes évek és napjaink filmjeiből válogat, és beindítja BRC Live Cinema Nights tematikus sorozatát is.

A Budapest Rooftop Cinema felkérésére a BRC Live Cinema Nights sorozatban Bernáthy Zsiga egyedi hangzású elektronikus, dinamikus, pszichedelikus stílusú, élőben kevert szettje George Lucas az 1971-ben forgott THX 1138 című első mozifilmjének aláfestő zenéjeként teljesedik ki.

A techno, a trance, a progressive house, az acid, a psy és a breakbeat gazdag elegyének találkozása egy sci-fi legendával.

Bernáthy Zsiga a 90-es évek partikorszakaitól kezdve jelen van az underground szcénában, nem csak zenészként, hanem képzőművészként és grafikusként is. Az édesapjával közös Bernáth/Y & Son live act projekt felbomlása óta sem állt meg, szólóban is konstansan folytatja „elektronikus zenehuszári” tevékenységét. Fellépésein saját zenéket ad elő élőben, a legújabb szoftverek és legrégebbi gépek egyidejű használatával. A „vasakból” előcsalogatott hangok, a saját készítésű loopok, groove-ok végeláthatatlan láncolatának egymásra fűzéséből bontakoznak ki előadásainak egyszeri, spontán, improvizációkkal teli és megismételhetetlen egységei.

A THX 1138 a nem is olyan távoli jövőjében totális diktatúra gyakorolja a hatalmat. A számítógépek uralta, személytelen, elidegenedett földalatti világban akaratuktól megfosztott emberek végzik gépies munkájukat. Az egyéneket csak számok és betűk jelzik, az érzelmeiket gyógyszerekkel nyomják el.

A THX 1138-as dolgozónál azonban problémák akadnak, ráeszmél arra, hogy valójában emberi lény.

Megismeri a szerelem érzését, ám a rendszer megbünteti ezért. A börtönben THX 1138 megismerkedik a lázongó programozóval és a renegát hologrammal. Együtt szöknek meg, hogy felfedezzenek egy új világot.

Az audiovizuális estek a Budapest Rooftop Cinema Mammuttető teraszán július és augusztus páros csütörtök estéin startolnak. További infó a Rooftop Cinema oldalán.

Keleti Léda