Hírek

Először lesz magyar ősbemutató a Sundance Filmfesztiválon

Csonka Eszter testépítő-világbajnok főszereplésével forgatott mozifilmet Csuja László és Nemes Anna, a bemutató pedig nem akárhol lesz. A Szelíd  ugyanis a (gyakran  Oscar-előszobaként emlegetett) Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában kapott helyet, világpremierje januárban lesz. 

 A Karlovy Vary-ban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése a Szelíd című mozifilm. A „test-melodráma” főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja. A rendezőpáros célja egy különleges élethelyzet bemutatásával együtt az is, hogy a néző testi tapasztalatokon keresztül jusson el a főhős érzelmeihez – tájékoztat az NFI.  A film szinopszisa szerint a női testépítő, Edina együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia, de közben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival, ami mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító edző, Turós György is először szerepel filmben.  A Szelíd operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háború-ban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a casting director Zabezsinszkij Éva, a vágó Csabai Attila volt. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).  

A film világpremierje a világ egyik legnagyobb presztízsű fesztiválja, az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában lesz (World Cinema) január végén. A  az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díjak egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. Itt látható a film előzetese:

„Életem legmerészebb vállalkozása volt a Szelídet elkészíteni, hatalmas megtiszteltetés a meghívás, köszönet illet mindenkit, aki segítette a létrejöttét.” – nyilatkozta Csuja László a Sundance meghívása kapcsán. „Fogalmam sincs, mit keresek itt, és hogy hogyan lehetséges egyáltalán ez az egész, de csodálatos.” – fejezte ki örömét Nemes Anna, aki 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza. Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták. 

A filmet a magyar mozikban február 10-én mutatja be a Vertigo Media.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com