Hírek

Először mutat be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé

szemunkfenyeElőször mutat be vakok és gyengénlátók számára akadálymentesített filmet a köztévé: Varga Ágota Szemünk fénye című dokumentumfilmjének narrált változatát pénteken vetíti a Duna World. A film folytatásaként tavaly elkészült, Szülei szeme című alkotás szintén narrált változatát január 15-én tűzik műsorra.

A film narrálását Bonecz Ervin, a 90 decibel projekt vezetője vállalta – mondta Varga Ágota rendező az M1 csatornán csütörtökön. A 90 decibel egy civil kezdeményezés, amely elsősorban színházi előadások és múzeumok akadálymentesítését végzi hallás- és látássérültek számára. Ahogy egy színielőadásnál, úgy a filmnél is egy külön hangsávon rögzítik a narrációt, így a képi történéseket is elmesélve, a dialógot nem zavarva lehet a filmet végigkövetni – tette hozzá a rendező.

A tizenegy éven át ívelő, kétrészes családportré főszereplője Kati és Győző, akik vak párként vállaltak gyermeket, valamint látó kisfiuk, Feri, aki a maga módján szinte ösztönösen segíti szüleit. Viszontagságokkal teli életüket meséli el a 2007-ben bemutatott Szemünk fénye című film és a Szülei szeme című folytatás.

A Szemünk fénye több elismerésben részesült: Houstonban, Rio de Janeiróban, Vukováron is díjazták, emellett a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete különdíját is megkapta. A Szülei szeme a Médiatanács Média Mecenatúra programjának keretében valósult meg, operatőre Markert Károly volt. Varga Ágota mellett egy kis kamerával Ferike is készített képeket.

A filmek vakoknak szóló változatát októberben, a fehér bot világnapja alkalmából mutatták be.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com