Hírek

Először rendezik meg a SKICC – Debreceni Animációs Filmnapokat

A SKICC a diákfilmek legjavával és szakmai programokkal várja az érdeklődőket májusban.

Május 17-18-án rendezik meg első ízben a SKICC – Debreceni Animációs Filmnapokat, amelynek a debreceni Apolló Mozi ad otthont – írja a fesztivál sajtóközleménye. Az április 22-én tartott sajtótájékoztatón az esemény főszervezői, Komlódi Judit képzőművész és Váczi Lilla médiaművész kiemelték, hogy a rendezvénysorozat egyik célja a Debrecenből és térségéből elszármazott tehetségek munkáinak bemutatása, valamint az animáció oktatás megismertetése szakmai előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon keresztül.

A Medgyessy Ferenc Gimnázium, az Apolló Mozi és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az idei év kifejezetten alkalmas a SKICC meghonosítására – írja a közlemény –, hiszen a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumban 10 éve, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégiumban pedig 15 éve folyik animációs oktatás, mindemellett pedig 2024-ben az magyar animáció 110 éves évfordulóját is ünnepeljük.

Május 17-én, pénteken az ünnepélyes megnyitó után a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium diákfilmjeit vetítik, este 18 órától pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képzésének keretén belül készült alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők. A 2024-ben végző diákok vizsgafilmjeit is bemutatják. Mindkét szekciót az alkotókkal való beszélgetés követi, amelynek moderátora Váradi Ferenc, rádiós műsorvezető.

Május 18-án délelőtt az általános és középiskolások különleges animációs eszközökkel ismerkedhetnek meg az Időutazás workshopon, ezt követően pedig a Medgyessy Ferenc Gimnázium volt tanulója, Kajlik Eszter a Hagyjanak szülni című animációs dokumentumfilmjének kapcsán tart előadást a kortárs animáció és társadalmi érzékenység viszonyáról.

Délután Szentesi Imre Balázs egy rövidfilm gyártási metódusairól mesél MATT című diplomafilmjén keresztül, amelyet a Debrecenből elszármazott filmkészítők legfrissebb animációinak vetítése követ. A MOME ANIM szekcióban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakjának diplomafilmjeiből válogattak a szervezők, az estét pedig egy kerekasztal-beszélgetés zárja Az animációs oktatás helyzete és jövője címmel, melyen részt vesznek Sipos Levente grafikusművész, animációs kompozitor az EKKE képviseletében, Kovács Krisztina művészeti szaktanár a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium képviseletében, valamint Komlódi Judit képzőművész, művészeti szaktanár a Medgyessy Ferenc Gimnázium képviseletében.

A városvezetés nem titkolt célja, hogy a SKICC ezentúl évről évre megvalósuljon és Debrecen életének szerves részévé alakuljon. „Bízom benne, hogy egy olyan fesztivál születésének vagyunk tanúi, ami évről évre tud növekedni, és az animáció terén releváns és jelzett eseménnyé válni” – nyilatkozta Puskás István alpolgármester.

A SKICC programjai ingyenesen látogathatóak, azonban regisztrációhoz kötöttek. A részletes programterv az Apolló Mozi oldalán és a SKICC Facebook eseményénél található. A rendezvény támogatói a Brightly Kommunikációs Ügynökség, a MOME ANIM, Debrecen Városa és a Főnix Rendezvényszervező Kft.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com