Hírek

Előzetes: film készült az ikonná vált amerikai bírónőről, RBG-ről

Ruth Bader Ginsburg, vagyis RBG

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság liberális-feminista szárnya, a sokak által rocksztárként kezelt Ruth Bader Ginsburg a főszereplője az idei Sundance Filmfesztiválon debütált nagyhatású dokumentumfilmnek, az RBG-nek.

Ruth Bader Ginsburg az amerikai Legfelsőbb Bíróság – nagyjából a nálunk meglévő alkotmánybírósághoz hasonlító csoport – sokáig egyetlen női tagja volt. Ebben az időben lett különösen népszerű sokak körében a női egyenjogúságért folytatott jogi vitáival és döntéshozatali kezdeményezéseivel. Döntésével támogatja az abortusz jogainak kiterjesztését – akár a részleges szüléssel járót is –, de fellépett a nemi diszkrimináció ellen is, többek között a Virginia Military Institute férfiakat előnyben részesítő kiválasztási procedúrájával szemben. Ginsburgöt még Bill Clinton jelölte a legfőbb bírói posztok egyikére, de a másfél évvel ezelőtti elnökválasztáson Hillary Clinton kampányában is kitapinthatóak voltak nézetei.

A CNN által készített RBG-t idén januárban mutatták be a Sundance Film Festivalon, ezt követte számos szintén amerikai mustra, végül tegnap moziforgalmazásba került. Itthon erre nem sok esélyt mutatkozik, egy tematikus dokumentumfilm-fesztivál (BIDF, Verzió) azonban könnyen elképzelhető, hogy műsorra tűzheti.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..