Hírek

Előzetes: Kahlil Gibran’s The Prophet

theprophet Megérkezett egy újabb előzetes az idei év tagadhatatlanul egyik legkülönlegesebb produkciójához. A Kahlil Gibran’s The Prophet címen futó animációs film külön fejezetekre oszlik, melyeket külön rendezők készítenek el.

Az animáció Gibran A Próféta című művét dolgozza fel, egy konkrét történetet építve köré egy családról, ahol az édesapát elhurcolják, majd visszatér. Az eredeti műben az író magát a hitet és vallást próbálja bemutatni, legyen a hívő keresztény, zsidó vagy éppen muzulmán. Egy megfoghatatlan és láthatatlan erőről ír, az ember és a Mindenség viszonyát ábrázolja, hangsúlyozva az igazság erejét és fontosságát. Bár ezáltal maga az adaptáció is kissé megfoghatatlannak tűnik, éppen ezért lesz érdekes, mert kibontakozhatnak az animáció egyes fajtái.

A filmet egészében Roger Allers rendezi, akinek olyan Disney-örököket köszönhetünk, mint Az oroszlánkirály, az Aladdin és A szépség és a szörnyeteg. Míg az egyes blokkokat más és más alkotók kezébe adták, szám szerint 9-ébe. A szóban forgó készítők pedig: Gaëtan Brizzi és Paul Brizzi (9, Eszeveszett birodalom), Joan C. Gratz (Mona Lisa Descending the Staircase), Mohammed Saeed Harib, Tomm Moore (A tenger dala), Nina Paley (Sita Sings the Blues), Bill Plympton (Idióták és angyalok, Megcsalás), Joann Sfar (A rabbi macskája), Michal Socha (A katedrális).

Bár már mindez igen imponáló, a szinkronszínészekkel válik teljessé az alkotás: Liam Neeson, Salma Hayek, Alfred Molina, John Krasinski, Frank Langella és Quvenzhané Wallis is megszólal ebben a bájos és meseszépnek tűnő animációban.

Rég láthattunk ennyire gyönyörű, változatos és mégis koherens előzetest, mely gyakorlatilag minden oldalról bemutatja és egyben élteti az animációt. Kis adagban nagyon előnyös ez a stílusváltakozás, mely elvarázsol és teljesen átültet egy másik világba. Hogy egy egészestés filmnél is működni fog-e, az majd kiderül. Szerintem igen.

A film augusztusban érkezik az amerikai mozikba, magyar forgalmazásról egyelőre nem tudni, de reménykedjünk, mert vétek lenne nem elhozni hozzánk ezt a páratlan élményt.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Horrort nem néz, mert fél tőlük.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés