Hírek

Előzetes: Steve Jobs

Steve JobsTényleg az élet írja a legjobb forgatókönyveket, különösen az életrajzi drámákhoz! Most az élet sztorijából Aaron Sorkin írt forgatókönyvet, Danny Boyle azt rendezte meg, amihez pedig Michael Fassbendert és Kate Winsletet kérte fel. Hölgyeim és uraim, az idei év legnagyobb Oscar-esélyese: a Steve Jobs!

Vegyük át még egyszer: adott az utóbbi évtized legnagyobb hatású zsenije, Steve Jobs, akinek személyisége és karrierje önmagában széles vászonért kiált. A csúcson állva következett be tragikus hirtelenséggel halála, a sajnálatos esemény ugyanakkor Hollywood számára megteremtette a lehetőséget, hogy még akkor forgathasson róla életrajzi filmet, amikor a neve erőteljesen benne van a köztudatban.

Az álomgyár a számára kedvező körülményeket tökéletesen használta ki: fogta az egyik legfelkapottabb, karakteres forgatókönyvírót, Aaron Sorkint, aki történetesen a napjaink másik meghatározó figurájáról már írt egy szkriptet (Mark Zuckerberg és a Social Network – közösségi háló). Főszereplőnek pedig kiválasztották a kultikus rajongással övezett és a kritikusok által istenített tehetségű Michael Fassbendert, akit viszont éppenséggel már-már kínosan elhanyagolt az Amerikai Film Akadémia – minden bizonnyal egészen eddig. Kell azonban mellé egy azonos kaliberű színésznő is, és Kate Winslet kiválasztása erre ismét csak a producerek kiváló érzékére utal.

Az egyetlen problémát Danny Boyle személyében vélem felfedezni. Első pillantásra persze a Gettómilliomossal Oscar-díjat nyert rendező leszerződtetésében nehéz kivetnivalót találni. Számomra kérdéses azonban, hogy a brit alkotó mennyire lesz képes hitelesen bemutatni az ellentmondásos Steve Jobsot. Nos, az előzetes alapján remekül. Csak győzzük kivárni!

Steve Jobs – amerikai bemutató: október 9.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com