Hírek

Az első világháborúról forgat dokumentumfilmet Peter Jackson

Peter Jacksont személyes kötődés is fűzi az első világháborúhoz. Különleges dokumentumfilmjével a fiatalokat szeretné megszólítani.

A Gyűrűk Ura rendezője, Peter Jackson egészestés dokumentumfilmet tervez az első világháborúról. A filmben exkluzív archív részletek is szerepelnek majd az Imperial War Museum gyűjteményéből, illetve a BBC archívumából – írja a Deadline.

Az egyelőre cím nélküli dokumentumfilm a BFI Londoni Filmfesztiválon fog bemutatkozni 2018-ban, és ugyanekkor indul a brit moziforgalmazása is. Később a BBC One is műsorra tűzi egy werkfilmmel együtt, amely kulisszák mögötti felvételekből, egy Peter Jackson-interjúból és a kreatív-technikai háttér bemutatásából áll.

A film Nagy-Britannia hivatalos művészeti programjának része, amelyet a világháború centenáriumára készítenek. Jackson kézzel színezi ki, illetve digitalizálja és alakítja háromdimenzióssá a korábban sosem látott, felújított archív felvételeket. A dokumentumfilmet részben Jackson új-zélandi produkciós cége gyártja.

Peter Jackson azt mondta:

„mindig is nagyon érdekelt az első világháború a családom személyes kötődése miatt, és a centenárium kivételes lehetőséget ad, hogy személyesen is hozzátegyek a megemlékezésekhez. Szerettem volna módot találni rá, hogy bemutathassam, az átlagemberek hogyan élték túl ezeket a rendkívüli időket.”

A brit világháborús rendezvénysorozat rendezője, Jenny Waldman azt mondta: „amikor először találkoztam Peterrel, elmondta, hogy olyan filmet akar csinálni, ami a mai fiatalok számára is élményszerűvé teszi az első világháborút. Pontosan ez a 14-18 NOW nevű rendezvénysorozatunk utolsó évadjának célja is. Örömmel tölt el, hogy ilyen kivételes filmrendezővel dolgozhatunk ezen az úttörő produkción, amely olyan vizuális forrásanyag lesz, amelyet az ország minden középiskolása láthat majd.”

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés