Hírek

Elstartolhat végre a Budapest Noir is!

mnf_logoÚjabb három mozifilm gyártásának támogatásáról döntött a Filmalap: Gárdos Éva Budapest noir, Szász János Sóhajok hídja és Nae Caranfil román rendező magyar koprodukcióban készülő 6,9 a Richter-skálán című filmek forgatása kezdődik hamarosan.

A Budapest noir című sikerkönyv film feldolgozását 897.382.877 forinttal támogatja a Filmalap, a forgatás februárban kezdődik. Kondor Vilmos krimije, a Budapest noir kritikai- és közönségsikere a hazai irodalmi élet igazi meglepetése volt 2008-ban, és azóta számos nyelven jelent meg világszerte, Amerikában a nagy presztízsű Harper Collins kiadásában. Az 1936 Budapestjén játszódó bűnügyi történet film feldolgozása Gárdos Éva (Amerikai rapszódia) rendezésében készül. A Budapest noir hőse Gordon Zsigmond, aki bűnügyi újságíróból vérbeli nyomozóvá válik a legfelsőbb politikai körökbe vezető fordulatos gyilkossági ügy felderítése során. A forgatókönyvet Kondor bestselleréből Szekér András írta. A film operatőre Ragályi Elemér (A miniszter félrelép, Az ajtó) lesz. A 30-as évek Budapestjét Pater Sparrow (1, The Duke of Burgundy) látványtervező teremti meg, a jelmezeket Flesch Andrea (Valami Amerika 2) tervezi. A Budapest noir című film a Pioneer Pictures gyártásában készül, vezető producere Kemény Ildikó.

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) új filmjében a Filmalap 494,5 millió forintos gyártási támogatásával a 20. század egyik legbrutálisabb budapesti bűntettét dolgozza fel Sóhajok hídja címmel. A Léderer-ügyként elhíresült gyilkosság során Léderer Gusztáv katonatiszt és felesége haszonvágyból különös kegyetlenséggel és hidegvérrel megölte Kudelka Ferenc gazdag hentesmestert. Szász filmje új megvilágításba helyezi az esetet és a szereplők mozgatórugóit, ugyanis a feleség szemszögéből mutatja be az eseményeket. A prostituált életével szakító, évekig megbecstelenített nő makacsul hisz újra megtalált tisztaságában és szüzességében, amikor találkozik új csábítója, a vágóhíd-tulajdonos vágyaival. Szász János új filmjében a konkrét eseten túlmutató motívumokat keresi, a kegyetlen katonatiszt, a szűzlány prostituált és a szenvedélyes ostoba hentes történetében az ember sötét oldalát tárja fel.

A Filmalap támogatásával és fejlesztő csapatának közreműködésével készült forgatókönyvet Szász János írta Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével. A cselekmény fő helyszínei, a vágóhíd, a húsüzem és a bordélyház egyedi látványát Szöllősi Géza (Taxidermia, Ópium, A nagy füzet) és Végvári Zsófia (Kaméleon) tervezi. A Sóhajok hídja az Unio Film gyártásában készül, producere Bodzsár István, társproducere Csutak Tamás. A film operatőre Máthé Tibor (Az én XX. századom, Woyzeck, Witman fiúk). A forgatás december elején kezdődik budapesti és vidéki helyszíneken. A főszerepekben Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza lesz látható. A Sóhajok hídja a tervek szerint 2017 első felében kerül a mozikba.

Nae Caranfil román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán gyártását 50,2 millió forinttal támogatja a Filmalap, a magyar koproducer Garami Gábor vezetésével a Cinema-Film. Az életközépi válságban szenvedő, depressziós és lehetséges földrengésektől rettegő 40-es színész történetét bemutató vígjáték hang utómunkájának nagy része, valamint képi utómunkája is Magyarországon készül. Hazai színészek több epizód szerepben is feltűnnek, továbbá a díszletek és jelmezek tervezésében is magyar szakemberek dolgoznak. Nae Caranfil legutóbbi filmje, a Közelebb a holdhoz, a román nemzeti filmdíjak átadóján rekordszámú, összesen kilenc Gopo-díjat nyert. Készülő filmje, a 6,9 a Richter-skálán román producere a cannes-i Arany Pálmás Cristian Mungiu (4 hónap, 3 hét, 2 nap).

Gyártás-előkészítési támogatásban részesült Mundruczó Kornél Felesleges ember, Kristóf György Kihűlés (Out), és Varsányi Ferenc Piszkos Fred közbelép című filmterve.

Filmunió

Filmunió

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya