Hírek

Elstartolt az idei díjszezon: itt vannak a Gotham Awards jelöltjei

first cow 2

Hivatalosan is megnyitotta a 2020/21-es díjszezont a Gotham Awards. A jelöltek közt a First Cow, a Nomadland és Chadwick Boseman.

A Golden Globe, az Oscar és az összes európai filmfesztivál előtt van egy kisebb, de annál fontosabb díjátadó: a Gotham Awards. A 2020/21-es díjszezont megnyitó Gotham a független filmekből csemegézve választja ki a legjobbakat, szám szerint ötöt minden kategóriában. Idén sem történt másként, nézzük tehát a jelölteket.

A női független filmesek taroltak: az idei Legjobb Film kategória összes jelölt filmjét nő rendezte.

Megtalálható köztük a

  • a poszt-MeToo film: Az Asszisztens (Kitty Green)
  • a szubverzív western: First Cow (Kelly Reichardt)
  • az újhullámos horror: Relic (Natalie Erika James)
  • a lírai road movie: Nomadland (Chloé Zhao)
  • és a megindító coming-of age dráma: Never Rarely Sometimes Always (Eliza Hittman).

A Gotham egyik legkedveltebb alkotása a First Cow, ami a Legjobb Film mellett még számos más kategóriában is tudott állítani jelöltet. Így például a Legjobb Forgatókönyv, Legjobb Férfi Főszereplő és a Legjobb Feltörekvő Színész esélyeseként is versenyez.

Érdemes kiemelni még Frances McDormand jelölését a Legjobb Női Főszereplő kategóriában a Nomadlandben való szerepléséért. Így írtunk a színészi játékáról: „olyan természetességgel alakítja Fern karakterét, hogy szinte kizárólag a hírneve miatt válik el az őt körülvevő, valódi nomádoktól.”

Posztumusz jelölést kapott a nemrég elhunyt Chadwick Boseman a Ma Rainey’s Black Bottom című filmben nyújtott alakításáért. Boseman legutolsó filmjében egy ambiciózus trombitást alakít az 1920-as évek Chicagójában, aki mindent megtesz, hogy betörjön a zeneiparba. A film decemberben érkezik majd a Netflixre.

A Legjobb Nemzetközi Film kategóriában több várt film szerepel: a brazil Bacurau, a francia Cukorfalatok és az olasz-francia Martin Eden. Az egyetlen meglepetés Mundruczó Kornél filmjének, a Velencei Nemzetközi Fesztiválon is díjazott Pieces of a Womannek a hiánya.

A jelölések teljes listáját a Variety cikkében lehet megtekinteni.

A Gotham Awards nyertesi január 11-én lesznek kihirdetve élő virtuális ceremónia keretében.

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com