Hírek

Eltűntnek hitt Doctor Who-epizódok kerültek elő Nigériában

Doctor Who wallpaper

Doctor Who wallpaperA születése ötvenedik évfordulóját ünneplő Doctor Who brit kultikus tévéfilmsorozat eltűntnek hitt hatvanas évekbeli epizódjai kerültek elő egy nigériai tévécsatorna raktárából.

A brit tévében 1963 és 1989 között a Doctor Who című sci-fi sorozat 27 évadát vetítették. A világűrből érkezett tudós kalandjainak hatvanas és hetvenes évekbeli kazettái közül korábban sokat megsemmisített a BBC, de a külföldi sugárzások miatt számos évadot filmre másoltak az eladáshoz. Éppen ezek a különböző országokba került másolatok jönnek most jól.

A Nigériában meglelt 11 epizód közül kilencet tartottak számon az eltűntnek hitt részek között. A felfedezéssel az eddigi 106-ról 97-re csökkent a hiányzó részek száma – írta a BBC News.

A fekete-fehér sorozat kazettái egy nigériai televíziós közvetítőállomás raktárában porosodtak, amikor felfedezte őket egy filmarchiválással foglalkozó brit vállalkozás igazgatója, Philip Morris. Elmesélte, hogy még a szíve is kihagyott egy dobbanást, amikor lesöpörte a port a dobozokról, és meglátta a Doctor Who-feliratot.

Az afrikai klíma szerencsére nem ártott a filmeknek, mert optimális körülmények között tárolták azokat. A megtalált epizódok a sorozat ötödik évadának 1967 decembere és 1968 januárja között sugárzott, The Enemy of the World című hatdarabos szériájából és az 1968 februárjában és márciusában vetített, The Web of Fear című szériájából származtak, amelyekben Patrick Troughton alakította a főszerepet. A The Enemy of the World első része egy James Bond-stílusú thriller robbanó helikopterrel, légpárnás hajóval és idegen akcentusú gonosszal – akit szintén Troughton alakított. A The Web of Fear-részekben viszont a doktor ősi ellenfelével küzd és szembekerül egy jetivel is a londoni metró alagútjaiban.

A BBC Worldwide csütörtökön díszvetítés keretében mutatott be mindkét kalandból egyet-egyet.

A Doctor Who, amelynek 2005 óta modern változatát láthatják a nézők a képernyőn – magyarul Ki vagy, doki? címmel – idén ünnepli 50. születésnapját. Ebből az alkalomból november 23-án a Doktort manapság alakító Matt Smith és elődje, David Tenant közös szereplésével forgatott különleges epizódot láthatnak a nézők Nagy-Britanniában.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés