Hírek

Emberi történetet dolgoz fel az Alice utazása

AliceSokkal inkább egy szabad ember, mint egy nő történet dolgozza fel Lucie Borleteau francia rendező Fidelio – Alice utazása című első játékfilmje, amelyet a Titanic Filmfesztiválon láthatott először a magyar közönség.

A 2014-es alkotás főhőse, a 30 év körüli Alice szokatlan foglalkozást űz: egy teherszállító hajón dolgozik gépészmérnökként, de az olajfoltos kék overáll dacára nő tud maradni a férfiak között. A helyzet akkor válik bonyolulttá, amikor Alice tengerre száll a Melvil Poupaud által alakított Gael kapitánnyal, első szerelmével, miközben otthon várja őt norvég származású vőlegénye Félix, akit Anders Danielsen Lie játszik.

A történet a függetlenségről, hűségről és a vágyról szól. Alice egy szabad ember, aki igazán szereti mindkét férfit – mondta el Lucie Borleteau az MTI-nek a film budapesti bemutatója után.

Hangsúlyozta: a film témáját több évvel ezelőtt az egyik legjobb barátnője ihlette, aki ugyancsak gépészként dolgozott egy teherszállító hajón. Amikor a barátnője kiképzésre járt, már akkor megfogalmazódott benne a gondolat, hogy erről az izgalmas közegről érdemes lenne filmet forgatni.

Kezdetben dokumentumfilmben gondolkodott, aztán ahogy Clara Bourreau szerzővel – akivel korábban több rövidfilm forgatókönyvén dolgozott együtt – az évek során tovább írta a történetet, egyre több fikciós elem került bele.

Ez egy kitalált sztori, nem a barátnőm szerelmi életét dolgozza fel” – hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy barátnője sokat segített a dialógusok megírásában, valamint a megfelelő atmoszféra kialakításában. „A forgatás alatt is végig velünk volt a hajón, így ki tudta javítani a technikai pontatlanságokat, hogy minden valóságos legyen” – jegyezte meg.

Mint elmondta, harminc napig forgattak a lengyelországi Gdanskban, valamint a nyugat-afrikai Szenegálban és Marseille-ben, ahol a hajóra rátaláltak. „Azért is forgattunk több helyszínen, hogy a nézők érezzék a másik országot és annak kultúráját” – mondta, hozzátéve, hogy nagy kihívás és kaland volt a teherszállító hajón dolgozni.

A forgatás előtt már hajóra szállt, hogy át tudja érezni, miként működik egy ilyen hatalmas hajó, és hogy elérje azt, hogy a film valós és életszerű legyen. A forgatás során a valós helyszín nehézségeiből sikerült előnyt kovácsolni, bár emiatt a hangmérnököknek nehezebb dolguk volt – mutatott rá, hozzátéve, hogy a szereplők átlényegülését mindenképp segítette az, hogy három napig járták a tengert.

Mint elmondta, Alice szerepére már az első találkozás alkalmával Ariane Labed-re esett a választása. A Görögországban született francia színész eddig csak görög filmekben szerepelt. Emlékeztetett arra, hogy Ariane Labed az Alice alakításáért Locarnóban megkapta a legjobb színésznek járó díjat.

A 33 éves rendező az Alice utazása előtt három rövidfilmet készített. Nem járt filmes iskolába, egy évet végzett Nantes-ban a Gabriel-Guist’hau gimnázium mozgóképes képzésén, majd Párizsban színésznek tanult, amely nagy segítséget nyújt a rendezés során. Később a francia fővárosban beállt gyakornoknak a Why Not Films produkciós céghez, amely többek között Arnaud Desplechin vagy Xavier Beauvois alkotásait állítja elő. „Egy hónap gyakorlatra mentem, aztán nyolc évig maradtam, gyakorlatban tanultam meg a filmezést” – magyarázta.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés