Hírek

Emberrablás Ridley Scott módra

Ridley Scott
Forrás: gageskidmore / Flickr

A rendezőgéniusz Sir Ridley Scott idén tölti be 80. életévét. Ennek ellenére úgy tűnik, eszében sincs nyugdíjba vonulni, az Alien-széria folytatása (vagy inkább az előzmény folytatása) mellett ugyanis egy megrendítő igaz történet filmre vitelét is tervezi.

Ridley Scott rendezi az All the Money in the World című emberrablós drámát – derül ki a Variety cikkéből. David Scarpa forgatókönyve egy 1973-as igaz történetet dolgoz fel: emberrablók ejtették foglyul a milliárdos J. Paul Getty unokáját, a kapzsi olajmágnás viszont átveréstől tartva vonakodott kifizetni a kért összeget; végül – miután a fogvatartók elküldték a fiú fülének egy darabját – a váltságdíjat kamatra adta oda unokája szüleinek. A filmet az édesanya szemszögéből forgatják.

Ridley Scott ismeretes arról, hogy szabadon kezeli a történelmi hitelességet és előszeretettel írja át a valós eseményeket saját szájíze szerint – erre talán a Gladiátor a legjobb példa –, így aki dokumentarista stílusú mozit vár, az valószínűleg csalódni fog.

A film szereplőgárdájával kapcsolatban csak annyi bizonyos, hogy Scott és csapata Angelina Jolie-t is szerette volna megnyerni a tervnek, ő viszont visszadobta a szerepet más elfoglaltsága miatt; jelenleg Natalie Portmannel folytatnak tárgyalásokat.

Ridley Scott majdnem évente jelentkezik új produkcióval. Rendkívüli technikai tudása és rutinja miatt igen gyorsan forgat. A mennyiség olykor nála is a minőség rovására megy: a Jogásszal és az Exodusszal sem aratott osztatlan sikert. A viszonylagos mélyrepülésből a Mentőexpedíció című sci-fi regényadaptációval kapaszkodott fel újra.

Scott az All the Money in the World mellett számos más ötletet is dédelget, köztük a Gladiátor folytatásának tervét is, amivel alaposan felkorbácsolta kritikusok és rajongók érzéseit egyaránt. A film végén a főszereplő, Russel Crowe karaktere életét áldozza Róma szabadságáért, így visszahozatala illetve feltámasztása meglehetősen problémásnak tűnik. A rendező viszont állítása szerint tudja, miként leheljen újra életet mindenki kedvenc gladiátorába – írja a Slashfilm.

Gueth Ádám

Gueth Ádám

Gueth Ádám hadtörténészként végzett a Károli Gáspár Református Egyetemen, jelenleg az ELTE Szabadbölcsészet szakán tanul filmelméletet. Közreműködik több filmes témájú blogban és weboldalnál. Fő érdeklődési területe a történelmi filmek és azok valóságtartalma, valamint a science-fiction.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..